Auteur: Renkum-Heelsum (Pagina 1 van 8)

15 mei: Lezing Het herdersvak volgens ‘Herder Jeroen‘

De graslanden in het Renkums Beekdal worden sinds kort begraasd door de schaapskudde van ‘Herder Jeroen’. Zijn kudde bestaat uit heideschapen en landgeiten. ‘Herder Jeroen’ heeft een unieke kijk op zijn vak. ‘Pastoralisme’ is zijn missie: traditiegetrouw, extensief terreinbeheer door een ‘gescheperde’ kudde. Zo natuurlijk mogelijk, zonder antibiotica, ontwormingsmiddelen of voedingssupplementen. Hij vertelt daarover tijdens de boeiende lezing. Lees hier meer en meld aan. 

15 mei: Kinderactiviteit Stokken versieren

Woensdag 15 mei  ben je van harte welkom om je eigen wandelstok op te pimpen, zodat je er nog meer plezier aan hebt, als je een wandeling gaat maken. De begeleiders van de activiteit zorgen voor allerlei knutselmateriaal, zoals gekleurde wol, verf, viltstiften en vrolijk gekleurde tape. Neem je zelf een mooi grote stok mee? Het hoeft niet, wij hebben ook stokken. De stok moet wel droog zijn als je hem gaat versieren, want anders blijft de lijm er niet goed op zitten. Zorg er dus voor, als hij nat is, dat hij even een paar dagen bij jou thuis kan drogen.  Mocht je niks kunnen vinden, hebben wij ook nog wel een stok voor je. Lees hier meer over aanmelden.

9 mei: dauwtrappen met ontbijt

Hemelvaartsdag! Dat betekent van oudsher dauwtrappen. Wakker worden met de vogels. Wandelschoenen aan en hup de natuur in. Met een ervaren natuurgids naar het ‘Paradijs’. Dat is het meest idyllische deel van het Renkums Beekdal. We lopen in stilte om samen te genieten van de ochtendsfeer en de vele vogelgeluiden. Halverwege gebruiken we een eenvoudig ontbijt in het NIVON-huis ‘De Bosbeek’. Lees hier meer over lezen en aanmelden.

Bouwen aan de Bram Streeflandweg

Zoals velen al weten, zijn er vergevorderde plannen voor woningbouw op de zogeheten scholenstrip aan de Bram Streeflandweg. Er is vanaf het begin dat er besloten was om daar woningbouw te plaatsen, een oproep gedaan om mee te denken over voorwaarden en mogelijkheden. Ook het dorpsplatform was vertegenwoordigd in de klankbordgroep. Er zijn verschillende sessies gehouden en er zijn flinke discussies gevoerd maar uiteindelijk lag er een voorstel waar iedereen zich in kon vinden. Daarna zijn bouwers uitgenodigd om in te schrijven. Dat proces is aan de gemeente, maar een aantal mensen uit de klankbordgroep mag meedoen om aan de bouwers duidelijk te maken waarom bepaalde voorwaarden belangrijk zijn. Er is ook een digitale nieuwsbrief over het traject. Via deze link kunt u deze nieuwsbrief lezen. 

UItnodiging: Wandel je fit!

Graag willen we je uitnodigen om samen met ons deel te nemen aan onze 20 weken durende wandeluitdaging! Het voorjaar staat voor de deur en het is het perfecte moment om actief te worden en te genieten van de buitenlucht.

Wist je dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een gewoonte te veranderen? Daarom hebben we gekozen voor een programma van 20 weken, zodat we samen met jou kunnen werken aan het creëren van een gezonde gewoonte die blijvend is.

Wat je kunt verwachten:

  • Wekelijkse wandelingen van maximaal een uur, op dinsdagavond, woensdagavond en donderdagochtend.
  • Startend vanaf drie verschillende locaties in gemeente Renkum.
  • Een afstand tussen de 3 en 5 kilometer, geschikt voor alle fitnessniveaus.
  • Na afloop van de 1e, 5e, 10e, 15e en 20e wandeling sluiten we af met een gezellig kopje koffie, inbegrepen in de prijs.
  • Deelname kost eenmalig slechts €10 per persoon voor de volledige 20 weken.

De wandelingen starten vanaf:

  • OSV onder Ons, Talsmalaan 9, Park Hartenstein op dinsdagavond, van 18.00 – 19.00 uur.
  • Ons Middelpunt, Mozartlaan 2, 6865 GB Doorwerth op woensdagavond, van 18.00 – 19.00 uur.
  • Doelum, Hogenkampseweg 45 op donderdagochtend, 09.30 – 10.30 uur.

Naast de wandelingen bieden we ook extra’s aan, zoals een fitadviesgesprek met onze buurtsportcoaches en een workshop over een gezonde leefstijl.

Aanmelden is simpel! Klik op https://sportenbeweegteamrenkum.nl/wandel-je-fit, vul je persoonsgegevens in en rond je bestelling af. Als je in het bezit bent van een Gelrepas, is deelname zelfs gratis!

Expositie over 10 jaar Renkumse MOlen in de Zoomerij Oosterbeek

Van woensdag 1 mei tot zaterdag 29 juni kun je in de Zoomerij Oosterbeek de nieuwe expositie van Camera Club Oosterbeek bezoeken. Om het 10-jarig bestaan van de gerestaureerde molen in Renkum te vieren, hebben de fotografen van de Camera Club verschillende ‘gezichtspunten’ gebruikt om de veelzijdigheid van de molen weer te geven.

 De naam van de expositie is: “Van akker tot bakker”, Renkumse molen 10 jaar in bedrijf. Negen clubleden kozen elk een onderwerp, zoals het maken van roggebrood, de handen aan het meel, de medewerkers of de molenaars aan het werk, de techniek van de molen of de lokale bakkerij. De verschillende onderwerpen zijn tijdens de expositie te zien.

De expositie is tijdens de openingstijden van de Zoomerij Oosterbeek gratis te bezoeken. De Zoomerij Oosterbeek is de nieuwe naam van de Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ. Het adres van de Zoomerij Oosterbeek is Generaal Urquhartlaan 1, 6861 GE Oosterbeek.

Gratis cursus ‘Oefenen met het patiëntenportaal van je huisarts of ziekenhuis’

Contact met de huisarts of het ziekenhuis verloopt steeds vaker digitaal. Via je smartphone, tablet of computer. Hartstikke handig, want het kost minder tijd en moeite én je hebt altijd en overal toegang tot jouw gegevens of van degene voor wie je zorgt. Maar wat als je hier vragen over hebt of je graag wilt weten hoe dit werkt? De bibliotheek kan je hierbij helpen.

Op maandag 8 april en 15 april kun je bij de Zoomerij Oosterbeek (de nieuwe naam van de Bibliotheek Oosterbeek) meedoen aan een tweedelige cursus over het patiëntenportaal van je huisarts of ziekenhuis. Je leert hoe je kunt inloggen, hoe je je medische gegevens kunt bekijken, hoe je een afspraak met een arts kunt plannen of wijzigen, en meer.
De lessen zijn gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Het is handig als je al een beetje ervaring hebt met de smartphone, computer of tablet. Heb je dat nog niet? Ook dat kun je leren bij de bibliotheek!

Meedoen?
De lessen ‘Oefenen met het patiëntenportaal van je huisarts of ziekenhuis’ zijn op maandag 8 april en 15 april van 14.00 tot 16.00 uur bij de Zoomerij Oosterbeek. Je kunt je aanmelden door te bellen met de Zoomerij Oosterbeek, tel. 026 – 333 49 82 of via www.dezoomerij.nl/agenda.

Puck Rosbag wint voorronde Nationale Voorleeswedstrijd in Renkum

Puck Rosbag van de Bernulphusschool in Oosterbeek heeft donderdag 29 februari de Renkumse voorleeswedstrijd gewonnen in de Zoomerij Oosterbeek bibliotheek x cultuur. Toen vond de voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats. De winnaar zal op 11 maart de gemeente Renkum vertegenwoordigen in de regionale finale.
Acht kandidaten lazen ieder een fragment voor uit een zelfgekozen boek, na introductie door presentator Kirsten Veefkind, leescoach van de Zoomerij bibliotheek x cultuur. De jury bestond uit burgemeester Agnes Schaap en Wim Kersten van boekhandel Meijer & Siegers uit Oosterbeek. De jury let op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en het contact van de voorlezer met het publiek.
Winnares Puck las een fragment voor uit het boek Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.

Digiplay: leer robots programmeren

Zelf leren programmeren? Doe dan mee met het programmeercircuit van Digiplay. Je leert programmeren met verschillende robotjes, van makkelijk tot heel uitdagend. Geschikt dus voor iedereen die (beter) wil leren programmeren. Ontdek hoe een micro:bit werkt, kom spelen met Cubetto of probeer Lego Spike!
In deze Digiplay-middag leren kinderen tussen 8 en 12 jaar hun eigen programmeer-skills ontwikkelen samen met een mediacoach.

Digiplay
‘Leer robots programmeren’ is onderdeel van een serie middagen voor kinderen van 8-12 jaar oud, waarin ze kennismaken met nieuwe media en nieuwe technieken door er zélf mee aan de slag te gaan. Een spel ontwerpen met virtual reality, een robot programmeren, een filmpje maken met greenscreen of zelf een game bouwen, bijvoorbeeld. Iedere keer is er een ander thema of onderwerp.
Met de Digiplay-activiteiten worden kinderen uitgedaagd om vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om succesvol deel te kunnen nemen aan de maatschappij van de toekomst. Creatief denken, problemen oplossen, samenwerken, computational thinking en informatie vinden en verwerken. In plaats van consumeren, gaan ze próduceren.

Waar en wanneer?
Maandag 25 maart 15.30 – 17.00 uur in de Zoomerij Oosterbeek
Dinsdag 26 maart 15.30 – 17.00 uur in de Zoomerij Renkum

Meer informatie en aanmelden via www.dezoomerij.nl/agenda
Deelnemen aan Digiplay kost € 2,50 per keer.

Weidevogelbeheer in het Binnenveld

Weidevogels zien? Ga dan in het voorjaar – gewapend met je kijker – fietsen in het ‘Binnenveld’, het zuidelijk deel van de Gelderse Vallei. En neem de tijd om te genieten van de capriolen van de kievit, het ‘koerli- koerli’ van de wulp, ‘wuuttoo-wuuttoo‘ van de grutto en ‘tjululuu’ van de tureluur. De rijkdom aan weidevogels in het Binnenveld is mede te danken aan de inzet van weidevogelwerkgroepen waarin boeren en vrijwilligers samenwerken om de weidevogelstand te bevorderen.

Henk van Paassen is vrijwilliger bij de werkgroep Binnenveld-Oost. Hij vertelt ons over de ontwikkeling en de resultaten van het weidevogelbeheer vanaf 1992 tot heden. Waar bestaat het beheer uit? Welke organisaties doen eraan mee? Hoe gaat het met de samenwerking? Wat zijn de resultaten tot nu toe? Wat is het toekomstperspectief?

Spreker:          Henk van Paassen (Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost)
Plaats:              Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum:            Woensdag 20 maart 2024
Tijden:              19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten:             €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze
Aanmelden:    Klik op Aanmelden en Betalen.
Zie Toelichting aanmelden en betalen
Contact:           wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262

« Oudere berichten