Categorie: Geen categorie

Woon je te groot en wil je je woning wel splitsen? Op 26 februari hoor je hier meer over

Maandagavond 26 februari aanstaande organiseert de gemeente een informatieavond over woningsplitsen. Woningsplitsen is een ideale oplossing als een inwoner wil blijven wonen in de vertrouwde omgeving, maar met de hoeveelheid ruimte die past bij de huidige leefsituatie. Met gemiddeld 53 m2 woonoppervlakte per persoon wonen wij in Nederland ruim. Terwijl een huis kopen voor veel (jonge) kopers bijna onmogelijk is. Het splitsen van uw woning of kavel biedt wellicht de mogelijkheden om familie/vrienden van passende woonruimte te voorzien. En zij zouden op hun beurt (in de toekomst) eventuele zorgtaken op zich kunnen nemen. Maar het (ver)bouwen van een woning kost ook geld en er zijn vergunningen nodig. Kortom:

De volgende vragen staan centraal tijdens de avond:

Wat komt er allemaal kijken bij het splitsen van een woning of kavel? En wat zijn de voor- en nadelen van?
Om die vragen te beantwoorden organiseren de gemeente Renkum, samen met BLG Wonen en Platform31 deze informatieavond over woning- en kavelsplitsen.

In de plenaire opening door onder andere wethouder Daniëlle van Bentem leggen we uit waarom we dit thema als gemeente belangrijk vinden. Vervolgens is er een informatiemarkt, waar men langs kraampjes kan lopen van verschillende experts. Zij vertellen wat er bij woningsplitsen komt kijken. Zo is er een medewerker van de gemeente die vertelt over de (vergunnings)aanvraag. Een architect legt uit wat er bij de verbouwing komt kijken en hoe u tegelijk de woning kunt verduurzamen. En een financieel adviseur geeft inzicht in de aanpak van de financiering. Ook zullen er ervaringsdeskundigen aanwezig zijn die hun ervaringen delen.

De avond vindt plaats in de Raadzaal van het gemeentehuis, Generaal Urquhartlaan 4 te Oosterbeek.

De inloop voor de avond is vanaf 19:00, het programma begint om 19:30 uur. Na het plenaire programma (tot ongeveer 20:00) is er de gelegenheid om informatie op te halen op de informatiemarkt. Dit duurt tot ongeveer 21:00 uiterlijk.

Aanmelden voor de avond kan via aanmelden@renkum.nl. Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met Joep Geurinkj.geurink@renkum.nl.

Beekdallezing: met het gletscherparadijs op weg naar NL2120 op woensdag 28 februari

De Beekdallezing van 28 februari heeft als sprekers Mathieu Pinkers en Marjolein Sterk.  De lezing start om 19.30 uur in de Beken.

De Veluwe ligt er ogenschijnlijk vredig bij. Maar schijn bedriegt: er komen veel veranderingen aan. Met kansen en bedreigingen voor de natuur. Nu gaat het nog om recreatiezonering, omgevingswet, stikstof en de wolf. Ook belangrijk. Maar op lange termijn gaat het om klimaatverandering, zeespiegelstijging en verplaatsing van wonen en werken naar hoger gelegen gebieden. Zoals de Veluwe.

Verenigd in het burgerinitiatief ‘Gletsjerparadijs’ houden 14 bewonersorganisaties de ontwikkelingen in de Renkumse beekdalen nauwlettend in het oog. In het ‘Gebiedsproces Renkumse Beekdalen’ zijn tijdens tien dialoogbijeenkomsten de wensen, verwachtingen en zorgen van bewoners en belanghebbenden verzameld. Het resultaat wordt binnenkort aangeboden aan de gemeenteraden van Renkum, Ede en Wageningen, de provincie Gelderland en het Waterschap Vallei en Veluwe.

In deze Beekdallezing vertelt Mathieu Pinkers over het ontstaan en de toekomst van het burgerinitiatief ‘Gletsjerparadijs’. Hij geeft een sneak preview van het eindrapport.

Marjolein Sterk gaat in op de veranderingen op lange termijn. Wageningen University and Research heeft het aangedurfd een visie op te stellen voor een toekomstbestendig en natuurvriendelijk Nederland in 2120. Wordt het dringen op de Veluwe?

Plaats:              Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum:             Woensdag 28 februari 2024
Tijden:              19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten:             €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze

Aanmelden:       Klik op Aanmelden en Betalen.
Zie verder hieronder de ‘Toelichting Aanmelden en Betalen‘ .
Contact:            wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262

Alzheimercafé op 28 februari

Op woensdag 28 februari is er weer een alzheimercafé, vanaf 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Het vindt plaats in de Ontmoetingskerk aan de Benticklaan 7 in Doorwerth.
Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Iedere vierde woensdagavond van de maand organiseert het Alzheimer Café Regio Renkum een bijeenkomst. Wilt u nadere informatie, dan kunt u contact opnemen met Hieke de Zeeuw,
info@hiekedezeeuw.nl.  Laat eventueel een bericht achter als u wenst dat ze u terugbelt.

Folk concert Luuk Lenders in Heelsum op 14 april

Folkliefhebbers opgelet: Ierse muziek in het Kerkje op de Heuvel met fluitentovenaar Luuk Lenders.
Word jij helemaal gelukkig van Ierse folk? Kom dan op zondagmiddag 14 april naar het Kerkje op de Heuvel in Heelsum, waar multi-instrumentalist Luuk Lenders een concert geeft met Ierse en Nederlandse folk op bijzondere instrumenten. Aanvang 15:00 uur.

Muzikale duizendpoot
Luuk Lenders staat bekend om zijn volksmuziek met Ierse whistles, ocarina’s, accordeon, tafelbellen en voetenpercussie. Soms speelt hij zelfs drie of vier instrumenten tegelijkertijd! Zijn liefde voor Ierse, Schotse en Nederlandse volksmuziek klinkt door in elke noot die hij uit zijn instrumenten tovert. Als deze muzikale duizendpoot op het podium staat neemt hij je mee in een wervelwind van creativiteit, humor en prachtige muziek.

Nieuw folkalbum
Onlangs bracht Lenders zijn nieuwe album ‘Het Groene Woud’ uit. Of je nu houdt van Ierse jigs, reels en hornpipes of heerlijk wilt wegdromen, je kunt je hart ophalen in dit muzikale bos. Lenders speelde met virtuositeit op ruim vijftig verschillende instrumenten om de klankwereld van het bos vorm te geven. Hij heeft het zelfs klaargespeeld om Ierse, Nederlandse en Amerikaanse grootheden op zijn album te laten zingen. Weinig artiesten kunnen zeggen dat zangers van The Dubliners én The Chieftains, twee van Ierlands grootste folkbands van de laatste zestig jaar, op hun album staan. De schitterende albumhoes is ook door Lenders getekend.

Concert in het Kerkje op de Heuvel
Lenders zal tijdens dit concert muziek spelen van zijn nieuwe album, gecombineerd met bekende Ierse folknummers en verrassende acts. Wees welkom!
Het concert vindt plaats in het Kerkje op de Heuvel in Heelsum en duurt van 15:00 tot circa 17:00 uur. Dit concert is op basis van donatie, neem contant geld mee. Na afloop van het concert is zijn nieuwe album verkrijgbaar en ook een serie mooie kunstkaarten in het teken van Het Groene Woud. Meer informatie vind je op zijn kleurrijke website luuklenders.com.

De beweegtuin op het Europaplein komt dichterbij

Op 24 februari 2022 organiseerde de initiatiefgroep ‘Beweegtuin Europlein’ een bijeenkomst voor omwonenden van het Europaplein. Daar werd het idee voor een beweegtuin met een jeu de boules baan werd gepresenteerd. De initiatiefgroep heeft vervolgens via fondsenwerving en allerlei acties het benodigde geld bij elkaar weten te krijgen. En nu is het zover: de beweegtuin ofwel het beweegplein wordt geplaatst!

Beweging voor jong en & oud

Naast het al bestaande speeltuintje komen er ook een aantal beweegapparaten. Hiermee kan jong & oud in beweging komen en elkaar ‘spelenderwijs’  ontmoeten. Ook worden er beweegactiviteiten georganiseerd  door onder andere Golden Sports en het Sport- en Beweegteam. Het beweegplein is voor iedereen toegankelijk en nodigt uit tot bewegen, ontmoeten en verbinden.

Inloopbijeenkomst

Met trots willen wij u het ontwerp van het beweegplein laten zien tijdens een inloopbijeenkomst op 25 april aanstaande. U kunt dan tussen 19.30 en 20.30 uur binnenlopen in Huis van Renkum (Europalaan 11). Aanmelden voor de inloopbijeenkomst is niet nodig.

Het beweegplein wordt officieel geopend op 17 mei door Olga Commandeur waarover later meer informatie.

We zien u graag op 25 april 2023 in het Huis van Renkum!