Categorie: Geen categorie (Pagina 1 van 2)

15 mei: Lezing Het herdersvak volgens ‘Herder Jeroen‘

De graslanden in het Renkums Beekdal worden sinds kort begraasd door de schaapskudde van ‘Herder Jeroen’. Zijn kudde bestaat uit heideschapen en landgeiten. ‘Herder Jeroen’ heeft een unieke kijk op zijn vak. ‘Pastoralisme’ is zijn missie: traditiegetrouw, extensief terreinbeheer door een ‘gescheperde’ kudde. Zo natuurlijk mogelijk, zonder antibiotica, ontwormingsmiddelen of voedingssupplementen. Hij vertelt daarover tijdens de boeiende lezing. Lees hier meer en meld aan. 

15 mei: Kinderactiviteit Stokken versieren

Woensdag 15 mei  ben je van harte welkom om je eigen wandelstok op te pimpen, zodat je er nog meer plezier aan hebt, als je een wandeling gaat maken. De begeleiders van de activiteit zorgen voor allerlei knutselmateriaal, zoals gekleurde wol, verf, viltstiften en vrolijk gekleurde tape. Neem je zelf een mooi grote stok mee? Het hoeft niet, wij hebben ook stokken. De stok moet wel droog zijn als je hem gaat versieren, want anders blijft de lijm er niet goed op zitten. Zorg er dus voor, als hij nat is, dat hij even een paar dagen bij jou thuis kan drogen.  Mocht je niks kunnen vinden, hebben wij ook nog wel een stok voor je. Lees hier meer over aanmelden.

9 mei: dauwtrappen met ontbijt

Hemelvaartsdag! Dat betekent van oudsher dauwtrappen. Wakker worden met de vogels. Wandelschoenen aan en hup de natuur in. Met een ervaren natuurgids naar het ‘Paradijs’. Dat is het meest idyllische deel van het Renkums Beekdal. We lopen in stilte om samen te genieten van de ochtendsfeer en de vele vogelgeluiden. Halverwege gebruiken we een eenvoudig ontbijt in het NIVON-huis ‘De Bosbeek’. Lees hier meer over lezen en aanmelden.

Bouwen aan de Bram Streeflandweg

Zoals velen al weten, zijn er vergevorderde plannen voor woningbouw op de zogeheten scholenstrip aan de Bram Streeflandweg. Er is vanaf het begin dat er besloten was om daar woningbouw te plaatsen, een oproep gedaan om mee te denken over voorwaarden en mogelijkheden. Ook het dorpsplatform was vertegenwoordigd in de klankbordgroep. Er zijn verschillende sessies gehouden en er zijn flinke discussies gevoerd maar uiteindelijk lag er een voorstel waar iedereen zich in kon vinden. Daarna zijn bouwers uitgenodigd om in te schrijven. Dat proces is aan de gemeente, maar een aantal mensen uit de klankbordgroep mag meedoen om aan de bouwers duidelijk te maken waarom bepaalde voorwaarden belangrijk zijn. Er is ook een digitale nieuwsbrief over het traject. Via deze link kunt u deze nieuwsbrief lezen. 

Puck Rosbag wint voorronde Nationale Voorleeswedstrijd in Renkum

Puck Rosbag van de Bernulphusschool in Oosterbeek heeft donderdag 29 februari de Renkumse voorleeswedstrijd gewonnen in de Zoomerij Oosterbeek bibliotheek x cultuur. Toen vond de voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats. De winnaar zal op 11 maart de gemeente Renkum vertegenwoordigen in de regionale finale.
Acht kandidaten lazen ieder een fragment voor uit een zelfgekozen boek, na introductie door presentator Kirsten Veefkind, leescoach van de Zoomerij bibliotheek x cultuur. De jury bestond uit burgemeester Agnes Schaap en Wim Kersten van boekhandel Meijer & Siegers uit Oosterbeek. De jury let op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en het contact van de voorlezer met het publiek.
Winnares Puck las een fragment voor uit het boek Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.

De Bibliotheek biedt gratis hulp bij belastingaangifte en toeslagen

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw belastingaangifte via de computer? Een expert die met u meekijkt? Of heeft u een vraag? Dan kunt u vanaf donderdag 18 maart terecht bij de Zoomerij Oosterbeek. Samen met deskundige vrijwilligers van Rechtswinkel Renkum biedt zij een gratis Belastingcafé, ter ondersteuning van de digitale aangifte voor 2023.

Belastingcafé
Iedereen die hulp nodig heeft bij de belastingaangifte of toeslagen kan het Belastingcafé bezoeken. De hulp is gratis, je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek en aanmelden is niet nodig.
Je kunt terecht met vragen over inkomstenbelasting, toeslagen, erfbelasting, eigen bijdrage Wet Langdurige Zorg en andere onderwerpen. Daarnaast kun je samen de Belastingaangifte invullen en – zo nodig – een DigiD aanvragen.

  • Maandag 18 maart van 14.00 – 15.00 uur, Hulp bij aangifte
  • Donderdag 21 maart van 10.00 – 11.00 uur, Hulp bij aangifte
  • Dinsdag 26 maart van 10.00 – 11.00 uur, Hulp bij toeslagen
  • Maandag 8 april van 14.00 – 15.00 uur, Hulp bij aangifte

Computerfaciliteiten
Voor mensen die zelf aangifte willen doen, biedt de Bibliotheek gratis beveiligd computer- en internetgebruik. Hulp bij aangifte en computerfaciliteiten zijn gratis en voor iedereen, ook als je geen lid van de Bibliotheek bent. Wilt u beter leren omgaan met de computer, internet en sites van de overheid? Volg dan de cursus Klik & Tik of Digisterker.
Vraag naar de mogelijkheden bij de Bibliotheek.

Samenwerking Koninklijke Bibliotheek en Belastingdienst
De samenwerking tussen de Belastingdienst en Koninklijke Bibliotheek (KB) bestaat sinds 2016. Bijna alle bibliotheken in Nederland bieden dankzij die samenwerking gratis digivaardigheidscursussen aan voor mensen die moeite hebben met de digitale overheid. Bovendien organiseren ze – in samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties – hulp bij het invullen van de online belastingaangifte, bijvoorbeeld via belastingspreekuren.

Meer informatie: www.dezoomerij.nl/belastingaangifte

Woon je te groot en wil je je woning wel splitsen? Op 26 februari hoor je hier meer over

Maandagavond 26 februari aanstaande organiseert de gemeente een informatieavond over woningsplitsen. Woningsplitsen is een ideale oplossing als een inwoner wil blijven wonen in de vertrouwde omgeving, maar met de hoeveelheid ruimte die past bij de huidige leefsituatie. Met gemiddeld 53 m2 woonoppervlakte per persoon wonen wij in Nederland ruim. Terwijl een huis kopen voor veel (jonge) kopers bijna onmogelijk is. Het splitsen van uw woning of kavel biedt wellicht de mogelijkheden om familie/vrienden van passende woonruimte te voorzien. En zij zouden op hun beurt (in de toekomst) eventuele zorgtaken op zich kunnen nemen. Maar het (ver)bouwen van een woning kost ook geld en er zijn vergunningen nodig. Kortom:

De volgende vragen staan centraal tijdens de avond:

Wat komt er allemaal kijken bij het splitsen van een woning of kavel? En wat zijn de voor- en nadelen van?
Om die vragen te beantwoorden organiseren de gemeente Renkum, samen met BLG Wonen en Platform31 deze informatieavond over woning- en kavelsplitsen.

In de plenaire opening door onder andere wethouder Daniëlle van Bentem leggen we uit waarom we dit thema als gemeente belangrijk vinden. Vervolgens is er een informatiemarkt, waar men langs kraampjes kan lopen van verschillende experts. Zij vertellen wat er bij woningsplitsen komt kijken. Zo is er een medewerker van de gemeente die vertelt over de (vergunnings)aanvraag. Een architect legt uit wat er bij de verbouwing komt kijken en hoe u tegelijk de woning kunt verduurzamen. En een financieel adviseur geeft inzicht in de aanpak van de financiering. Ook zullen er ervaringsdeskundigen aanwezig zijn die hun ervaringen delen.

De avond vindt plaats in de Raadzaal van het gemeentehuis, Generaal Urquhartlaan 4 te Oosterbeek.

De inloop voor de avond is vanaf 19:00, het programma begint om 19:30 uur. Na het plenaire programma (tot ongeveer 20:00) is er de gelegenheid om informatie op te halen op de informatiemarkt. Dit duurt tot ongeveer 21:00 uiterlijk.

Aanmelden voor de avond kan via aanmelden@renkum.nl. Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met Joep Geurinkj.geurink@renkum.nl.

Beekdallezing: met het gletscherparadijs op weg naar NL2120 op woensdag 28 februari

De Beekdallezing van 28 februari heeft als sprekers Mathieu Pinkers en Marjolein Sterk.  De lezing start om 19.30 uur in de Beken.

De Veluwe ligt er ogenschijnlijk vredig bij. Maar schijn bedriegt: er komen veel veranderingen aan. Met kansen en bedreigingen voor de natuur. Nu gaat het nog om recreatiezonering, omgevingswet, stikstof en de wolf. Ook belangrijk. Maar op lange termijn gaat het om klimaatverandering, zeespiegelstijging en verplaatsing van wonen en werken naar hoger gelegen gebieden. Zoals de Veluwe.

Verenigd in het burgerinitiatief ‘Gletsjerparadijs’ houden 14 bewonersorganisaties de ontwikkelingen in de Renkumse beekdalen nauwlettend in het oog. In het ‘Gebiedsproces Renkumse Beekdalen’ zijn tijdens tien dialoogbijeenkomsten de wensen, verwachtingen en zorgen van bewoners en belanghebbenden verzameld. Het resultaat wordt binnenkort aangeboden aan de gemeenteraden van Renkum, Ede en Wageningen, de provincie Gelderland en het Waterschap Vallei en Veluwe.

In deze Beekdallezing vertelt Mathieu Pinkers over het ontstaan en de toekomst van het burgerinitiatief ‘Gletsjerparadijs’. Hij geeft een sneak preview van het eindrapport.

Marjolein Sterk gaat in op de veranderingen op lange termijn. Wageningen University and Research heeft het aangedurfd een visie op te stellen voor een toekomstbestendig en natuurvriendelijk Nederland in 2120. Wordt het dringen op de Veluwe?

Plaats:              Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum:             Woensdag 28 februari 2024
Tijden:              19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten:             €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze

Aanmelden:       Klik op Aanmelden en Betalen.
Zie verder hieronder de ‘Toelichting Aanmelden en Betalen‘ .
Contact:            wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262

Alzheimercafé op 28 februari

Op woensdag 28 februari is er weer een alzheimercafé, vanaf 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Het vindt plaats in de Ontmoetingskerk aan de Benticklaan 7 in Doorwerth.
Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Iedere vierde woensdagavond van de maand organiseert het Alzheimer Café Regio Renkum een bijeenkomst. Wilt u nadere informatie, dan kunt u contact opnemen met Hieke de Zeeuw,
info@hiekedezeeuw.nl.  Laat eventueel een bericht achter als u wenst dat ze u terugbelt.

Folk concert Luuk Lenders in Heelsum op 14 april

Folkliefhebbers opgelet: Ierse muziek in het Kerkje op de Heuvel met fluitentovenaar Luuk Lenders.
Word jij helemaal gelukkig van Ierse folk? Kom dan op zondagmiddag 14 april naar het Kerkje op de Heuvel in Heelsum, waar multi-instrumentalist Luuk Lenders een concert geeft met Ierse en Nederlandse folk op bijzondere instrumenten. Aanvang 15:00 uur.

Muzikale duizendpoot
Luuk Lenders staat bekend om zijn volksmuziek met Ierse whistles, ocarina’s, accordeon, tafelbellen en voetenpercussie. Soms speelt hij zelfs drie of vier instrumenten tegelijkertijd! Zijn liefde voor Ierse, Schotse en Nederlandse volksmuziek klinkt door in elke noot die hij uit zijn instrumenten tovert. Als deze muzikale duizendpoot op het podium staat neemt hij je mee in een wervelwind van creativiteit, humor en prachtige muziek.

Nieuw folkalbum
Onlangs bracht Lenders zijn nieuwe album ‘Het Groene Woud’ uit. Of je nu houdt van Ierse jigs, reels en hornpipes of heerlijk wilt wegdromen, je kunt je hart ophalen in dit muzikale bos. Lenders speelde met virtuositeit op ruim vijftig verschillende instrumenten om de klankwereld van het bos vorm te geven. Hij heeft het zelfs klaargespeeld om Ierse, Nederlandse en Amerikaanse grootheden op zijn album te laten zingen. Weinig artiesten kunnen zeggen dat zangers van The Dubliners én The Chieftains, twee van Ierlands grootste folkbands van de laatste zestig jaar, op hun album staan. De schitterende albumhoes is ook door Lenders getekend.

Concert in het Kerkje op de Heuvel
Lenders zal tijdens dit concert muziek spelen van zijn nieuwe album, gecombineerd met bekende Ierse folknummers en verrassende acts. Wees welkom!
Het concert vindt plaats in het Kerkje op de Heuvel in Heelsum en duurt van 15:00 tot circa 17:00 uur. Dit concert is op basis van donatie, neem contant geld mee. Na afloop van het concert is zijn nieuwe album verkrijgbaar en ook een serie mooie kunstkaarten in het teken van Het Groene Woud. Meer informatie vind je op zijn kleurrijke website luuklenders.com.

« Oudere berichten