Categorie: Renkum

Nieuws uit Renkum

Beekdallezing 17 januari: ‘Insecten als bestuivers: kleur, geur en smaak’

Er is weer een Beekdallezing. Op woensdag 17 januari vanaf 19.30 uur.  De spreker is Joop van Loon (WUR)

Bestuiving door insecten is onmisbaar in de voortplanting van 65% van de bloemplanten. Wereldwijd helpen zo’n 150.000 insectensoorten bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Zij houden de plantenwereld in stand en zijn zelf afhankelijk van planten voor hun voedselvoorziening en voortplanting. Dat wekt de indruk van een harmonieuze samenwerking, maar er spelen ook belangenconflicten tussen insecten en planten. Er is sprake van verleiding, concurrentie en bedrog. Welke kenmerken van bloemen, zoals kleur, geur en smaak, trekken insecten aan? Hoe nemen insecten die kenmerken waar? Hoe kieskeurig zijn zij in het bezoeken van bloemen? Stemmen zij hun gedrag af op een bloemensoort die talrijk is in een bepaalde periode?
Prof. Joop van Loon is entomoloog. Hij bespreekt in zijn lezing deze en verwante vragen en hiaten in onze kennis van insect-bloemrelaties.

Plaats:              Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum:             Woensdag 17 december 2023
Tijden:              19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten:             €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze
Aanmelden:       Klik op Aanmelden en Betalen.
Zie verder hieronder de ‘Toelichting Aanmelden en Betalen ‘
Contact:            wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262

PODCAST GRONDTONEN: serie over het Renkums Beekdal

GRONDTONEN is een zesdelige podcastserie waarin Barend Hazeleger en Louis ter Huurne verslag doen van hun tocht door het Renkums Beekdal, van de uitmonding in de Rijn naar de bron van de beek.

Hun observaties worden verdiept door reportages in het veld en door gesprekken met wetenschappers en deskundigen. Sidekick Maarten Veldhuis van Waterschap Vallei en Veluwe geeft per traject uitleg over het sprengbekenstelsel .

De serie is niet alleen bedoeld voor mensen die het dal al kennen of gaan ontdekken, maar voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat mensen drijft en geïnteresseerd is in landschap, cultuur en wetenschap.

Er zijn reportages over onder meer de stankoverlast van papierfabriek Smurfit Kappa Parenco, over sociaal en duurzaam vakantie vieren bij natuurvriendenhuis De Bosbeek, de teelt van historische graanrassen in het dalen over het wolfproof maken van het nachtverblijf van de Edese schaapskudde.

Gasten in de podcast  zijn Bas Worm, ecoloog, die praat over de ecologische verbinding van de Veluwe met de Rijn en hoe die door het edelhert benut zou kunnen worden.

Jolanda Maas, gezondheidswetenschapper, beschrijft via welke mechanismen een groene omgeving als het beekdal heilzaam op ons lichaam en onze geest inwerkt.

Thom Kuyper, bodemecoloog, praat ons bij over de delicate samenwerking tussen planten en schimmels en over het wood wide web dat bomen met elkaar laat communiceren. Esther Kuiler vertelt ons hoe zij die kennis toepast  in de Ommuurde Tuin.

Een natuurlijkere toekomst van het Renkums Beekdal in 2120 is wat landschapsarchitect Michael van Buuren voor ons schetst.

Quentin Bourgeois (archeoloog) neemt ons juist mee naar het verleden, naar de bouwers van de bijzondere grafheuvels in het beekdal van 5.000 jaar geleden.

En Leo Linnartz (bioloog) en Martin Drenthen (milieufilosoof) beantwoorden al onze vragen over de wolf.

De teaser vindt u hier: https://www.youtube.com/watch?v=UKJN0lKm3fM

De PODCAST in zijn geheel te beluisteren via de meest gebruikte podcast-apps en op https://app.springcast.fm/podcast/grondtonen,

Ook op https://grondtonen.myportfolio.com/  is de podcast geplaatst, maar deze site biedt ook nog wat extra’s: foto’s, filmpjes en kaartjes (downloadable om zelf na te lopen) van onze tocht door het Renkums Beekdal

Informatiemarkt 2022

Waar kan je terecht voor een kopje koffie? Of voor steun bij het rondkomen? of voor activiteiten? Of gewoon als je hulp nodig hebt? Of als je het zelf (even) niet meer kan?

Op 20 september organiseert het Dorpsplatform samen met Renkum voor Elkaar een markt over en met organisaties die  mensen helpen op sociaal en maatschappelijk gebied.

Deze informatiemarkt is bedoeld voor iedereen, ook als je geen hulp nodig hebt maar gewoon wil weten wat er allemaal mogelijk is in onze dorpen.

De markt is op 20 september 2022 van 18.00-21.00 uur in de voormalige Albert Schweitzerschool, aan de Goudsbloemstraat 2 in Renkum.

Wij hopen op een grote opkomst!

Rechtswinkel Gemeente Renkum

Op 1 augustus 2022 is de rechtswinkel officieel geopend door onze burgemeester Agnes Schaap. De was er al veel langer, maar nu is de rechtswinkel nog beter bereikbaar. U kunt bij de rechtswinkel terecht voor meer dan alleen maar juridische geschillen. Voor meer uitleg wat ze doen:

Hulp nodig bij:

  • Belastingaangifte, aanvragen van toeslagen, terugbetalen toeslagen.
  • Vragen over conflicten met leveranciers, werkgever, overheid
  • Vragen over familierecht, erfrecht, enz.
  • Het op orde te krijgen (en houden) van uw administratie, bij het opstellen van uw budget, het overzicht van uw vaste lasten en het resterende vrij besteedbaar inkomen.
  • Voorbereiding schulphulpverlening

 

Adres:

Dorpstraat 74 in Renkum

Cursus Digisterker Bibliotheek Renkum

Vind je het lastig om met de computer een afspraak te maken bij de gemeente? Om online werk te zoeken bij het UWV? Of om digitaal huur- en zorgtoeslag aan te vragen?

Volg dan de cursus Digisterker bij de Bibliotheek in Renkum. In deze cursus leer je om je weg te vinden op de sites van de overheid. Ook leer je een DigiD aanvragen en gebruiken.

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur en begint op woensdag 25 mei 2022 van 10.00 - 12.00 uur.

De cursus is gratis, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Plaats: de Bibliotheek Renkum, Europalaan 58, 6871BZ Renkum.

Wil je je aanmelden of heb je vragen? Bel dan met 06-10 13 94 93 of mail naar info@bibliotheekveluwezoom.nl en vraag naar de cursus Digisterker.

Ommuurde Tuin Renkum

Rhea Rekker en Lambert van Gils geven een lezing over De ‘Ommuurde Tuin’ in het Renkums Beekdal op woensdag 6 april 2022.

Rhea en Lambert werken al jaren als vrijwilliger in de Ommuurde Tuin van het Landgoed Oranje Nassau’s Oord. Tijdens de lezing vertellen zij over de rijke geschiedenis van deze tuin, die in de afgelopen decennia onder leiding van Esther Kuiler is omgetoverd van een in verval geraakte moestuin tot een fraaie biologische kwekerij met meer dan 400 verschillende groenten.

Het Digicafé

Het Digicafé is een maandelijkse, gratis bijeenkomst van de Bibliotheek Veluwezoom waar je terecht kunt met alle vragen en uitdagingen die je in de digitale wereld kunt tegenkomen.

Heb je ruzie met je smartphone of tablet? Lukt het niet om een e-book te lenen? Hapert je e-mail of heb je een vraag over andere digitale ontwikkelingen? Kom naar het Digicafé! We zoeken samen naar een antwoord. In de maand april legt de Bibliotheek bovendien uit wat tweestapsverificatie is en hoe je het gebruikt.

Door het instellen van tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je whatsapp-, e-mail- of internetaccount. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account te krijgen. Welke vormen zijn er en hoe stel je het in? Het Digicafé helpt je er graag mee.

Waar en wanneer?
• Maandag 4 april  2022 van 10:00 - 12:00 uur de Bibliotheek Dieren / De Bundel
• Dinsdag 5 april 2022 van 10:00 - 12:00 uur de Bibliotheek Oosterbeek (in De Klipper)
• Maandag 11 april 2022 van  10:00 - 12:00 uur de Bibliotheek Velp
• Woensdag 13 april  2022 van 10:00 - 12:00 uur de Bibliotheek Renkum
• Donderdag 21 april  2022 van 13:30 - 15:30 uur jeugdBibliotheek Doorwerth / dorpshuis Ons Middelpunt

Meer informatie: www.bibliotheekveluwezoom.nl/digicafe

Bibliotheek Veluwezoom ontvangt kwaliteitscertificaat

Bibliotheek Veluwezoom ontving onlangs (opnieuw) een officieel kwaliteits-certificaat van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT).

Hiermee voldoet de organisatie aan belangrijke kwaliteitsnormen die gelden voor bibliotheek- en cultuurorganisaties. De Bibliotheek Veluwezoom scoorde op veel onderwerpen positief.

Een belangrijk onderdeel van de toetsing is het maatschappelijke effect en de toekomstbestendigheid. Met het certificaat heeft zij de bevestiging gekregen dat de organisatie, functies en diensten, op een juiste manier uitgevoerd worden en dat aan alle kwaliteitsnormen wordt voldaan. Het certificaat is vier jaar geldig.

Score boven het landelijk gemiddelde

De organisatie is erg blij met de uitslag. Lianne Busser, directeur-bestuurder: “Voor een Bibliotheek die veel verspreide vestigingen heeft, scoren we met een 7,5 gemiddeld bijzonder goed. Zelfs boven het landelijk gemiddelde! Daar mogen we toch echt wel trots op zijn.” Marc Budel, wethouder Cultuur van de gemeente Rheden, reikte maandag 28 februari symbolisch het certificaat uit. ‘Ik ben verheugd en trots op onze bibliotheek omdat ze bovengemiddeld heeft gescoord. Op o.a. dienstverlening, oog voor productvernieuwing en een goed vrijwilligersbeleid. Het was de laatste jaren zeker niet makkelijk met de tekorten bij gemeenten en voor de vestiging in Velp de noodzakelijke verhuizing. Maar met een vernieuwd onderkomen in De Bundel (Dieren), een terugkeer op Den Heuvel (Velp) en dit positieve certificaat in de hand… We doen het voor onze inwoners, óók de bieb!’’

De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma’s en diensten voor geletterdheid.

 

Europaplein Renkum

Beste buurtbewoners en gebruikers van het Europaplein,

Wij betrekken u graag bij ons initiatief om te komen tot (meer) bewegen en ontmoeten voor alle leeftijden op het Europaplein! Daarvoor hebben we een bijeenkomst gepland.

De initiatiefgroep bestaat uit: 

  • Huis van Renkum,
  • Dorpsplatform Renkum - Heelsum,
  • Hart voor bewegen,
  • Sport en Beweegteam gemeente Renkum,
  • Fysiotherapie De Waag.

Graag wil de initiatiefgroep met u in gesprek om de ideeën te delen en gezamenlijk te komen tot een door allen gedragen plan voor een uitnodigende omgeving die aanzet tot ontmoeting en gezamenlijk actief zijn. Met als doel meer verbinding in de wijk tussen de generaties, vermindering van eenzaamheid en inwoners verleiden tot meer bewegen. Zo blijven mensen langer ‘in hun kracht’. Daarvoor hebben wij samen met Fysiotherapie de Waag, Golden Sports, HBZ Bewegen, Dorpsplatform Renkum-Heelsum en het Sport- en Beweegteam van de gemeente Renkum, wat mooie ideeën voor het plein bedacht.

Denk mee over de invulling
We gaan graag met u in gesprek om ideeën op te halen die bijdragen aan meer bewegen en ontmoeten. Wij hebben zelf al een aantal ideeën die we graag presenteren en waar we met elkaar over van gedachten kunnen wisselen.

Programma
Deze avond vindt plaats op donderdag 24 februari om 19.00 uur en ziet er als volgt uit:
- 18.45 – 19.00 uur: inloop
- 19.00 – 19.30 uur: presentatie initiatief door Inge Blom (Fysiotherapie de Waag) en Ilja de Vries (Huis van Renkum)
- 19.30 – 20.00 uur: ruimte voor vragen, opmerkingen en uitwisselen van ideeën.

Aanmelden en coronamaatregelen
U kunt zich aanmelden door te mailen naar welkom @huisvanrenkum.nl of bij het Huis van Renkum (Europalaan 11) langs te gaan.

Doe dat vóór 21 februari 2022.

Heeft u nu al vragen, opmerkingen of ideeën? Stuur die dan mee met uw aanmelding. Dan kunnen we die tijdens de avond bespreken. Vanwege de coronamaatregelen vragen we u om met maximaal één persoon vanuit uw huishouden te komen. Met elkaar willen wij een ontmoetingsplek creëren die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten voor alle leeftijden.

We zien u graag op 24 februari 2022 in het Huis van Renkum!