Categorie: Heelsum

Nieuws uit Heelsum

De Veluwe door schildersogen, op 25 oktober

‘Gelders Arcadië’, zo noemen landschapsarchitecten en toeristenorganisaties liefkozend de Veluwezoom, naar een paradijselijk landschap uit de Griekse oudheid. In de 19e eeuw had het Veluwse landschap ‘met zijne boschrijke heuvelen en valleijen met heldere snelvlietende beken’ een grote aantrekkingskracht op de schilders van de ‘Oosterbeekse School’. Zij zagen het landschap nog voordat adellijke lieden en rijke regenten uit het westen des lands er hun buitenplaatsen lieten bouwen. Dankzij hen weten wij hoe het er toen uitzag. Maar wie waren deze schilders en wat zochten zij hier?
Raymond den Burger vertelt ons meer over deze schilders en over veranderingen van het landschap in de periode 1840 – 1870. En daarmee ook over de reden waarom de meeste schilders weer vertrokken. Als (restauratie-)architect was Raymond verantwoordelijk voor de monumenteninventarisatie van de gemeente Renkum. Tegenwoordig is hij onder meer actief in het Platform Erfgoed Renkum en in de organisatie van de Open Monumentendagen.

Plaats:             Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum:           Woensdag 25 oktober 2023
Tijden:            19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten:           €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze. Consumpties vooraf zijn voor eigen rekening.
Aanmelden:  Klik op Aanmelden en Betalen. Zie verder hieronder de Toelichting Aanmelden en Betalen.
Contact:          wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262

Toelichting ‘Aanmelden en Betalen

Als je klikt op Aanmelden en Betalen dan kom je op onze Activiteitenkalender. Zoek de juiste datum en klik op de activiteit. In het venster ‘Evenement Bekijken’ zie je hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn. Als er nog plaats is klik dan op ‘Deelname toevoegen’. (Deze knop ontbreekt als het maximum aantal deelnemers is bereikt. Probeer het dan nog eens een dag voor activiteit. Er kunnen zich mensen afmelden.) Vul in het venster Deelname toevoegen’ je gegevens in. Ben je als vrijwilliger ingeschreven bij de Stichting Renkums Beekdal kies dan in het veld ‘Kortingscode’ voor ‘Korting 100 procent‘. Heb je een GelrePas kies dan bij aanmelding in het veld ‘Kortingscode’ voor ‘GelrePas’.   (Laat je GelrePas scannen voor aanvang van de activiteit. Het saldo moet toereikend zijn.) Geef aan of je een bevestiging van aanmelding wilt ontvangen. Ga door naar de Betaalmodule en betaal met iDEAL. Van een betaling ontvang je een bevestiging per e-mail. Een dag voor de activiteit ontvang je ook nog een herinnering. Annuleren is mogelijk tot 2 dagen voor de activiteit, via een e-mail naar de contactpersoon die vermeld staat in de aankondiging. Wij bevestigen je annulering en zorgen dat je betaling wordt teruggestort. Kan je niet werken met iDEAL? Stuur dan een e-mail naar de contactpersoon. Deze meldt je aan via de keuzemogelijkheid ‘GelrePas / Betaal aan kassa’. 

Grote opkomst bij wandeling Heidesteinpark

Op 4 maart hebben we met meer dan 40 mensen door het park gewandeld. Op verschillende plekken werd stilgestaan om uit te leggen wat de voorlopige plannen zijn in het park. Mensen die al heel lang in de buurt woonden, vertelden hoe het er vroeger uitzag.  Goed om te horen en er werd ook flink geluisterd. Aansluitend was er een bijeenkomst in Buurth. Daar hebben we nog met elkaar gesproken over de concrete plannen. Veel mensen waren verbaasd dat ze nu pas van de plannen hoorden. Als dorpsplatform hadden we benadrukt dat het huis-aan-huis flyeren het beste werkt om mensen te bereiken. Dat is gedaan en er waren dus juist veel mensen die in de buurt woonden. Alle opmerkingen worden meegenomen en er wordt gekeken of dat past in de plannen. Dan wordt er een definitief plan gemaakt. Zinvolle bijeenkomst en de stemming was ook erg positief.

Uitnodiging voor wandeling en presentatie landschapsplan park Heidestein

Stichting Buitens van Renkum is al enige tijd samen met bewoners en direct betrokkenen bezig met het zoeken naar verbeteringen voor het huidige park Heidestein. Zij willen met gebruikers van het park en omwonenden over het plan praten. In het conceptplan liggen de hoofdlijnen vast, maar er kan nog van gesproken worden over deelgebieden en uitwerkingen. Samen met u willen zij zorgen voor een goed plan met als resultaat dat na de kinderboerderij ook het park mooi opgeknapt wordt!

De presentatie wordt gekoppeld aan een wandeling door het park, dit doen zij samen met ons, het dorpsplatform. Op een aantal plekken van het park wordt nadere toelichting gegeven.
De wandeling is op zaterdag 4 maart en start om 13.30 uur bij de kinderboerderij. U heeft u niet op te geven om mee te wandelen. 

Na de wandeling volgt er een presentatie van het landschapsplan en kunt u uw reactie hierop geven.
Deze informatiebijeenkomst vindt ook plaats op zaterdag 4 maart van 15.00 uur in Buurth, Bart Crumstraat 18. U hoeft u niet tevoren aan te melden om erbij te zijn. 

Informatiemarkt 2022

Waar kan je terecht voor een kopje koffie? Of voor steun bij het rondkomen? of voor activiteiten? Of gewoon als je hulp nodig hebt? Of als je het zelf (even) niet meer kan?

Op 20 september organiseert het Dorpsplatform samen met Renkum voor Elkaar een markt over en met organisaties die  mensen helpen op sociaal en maatschappelijk gebied.

Deze informatiemarkt is bedoeld voor iedereen, ook als je geen hulp nodig hebt maar gewoon wil weten wat er allemaal mogelijk is in onze dorpen.

De markt is op 20 september 2022 van 18.00-21.00 uur in de voormalige Albert Schweitzerschool, aan de Goudsbloemstraat 2 in Renkum.

Wij hopen op een grote opkomst!

Rechtswinkel Gemeente Renkum

Op 1 augustus 2022 is de rechtswinkel officieel geopend door onze burgemeester Agnes Schaap. De was er al veel langer, maar nu is de rechtswinkel nog beter bereikbaar. U kunt bij de rechtswinkel terecht voor meer dan alleen maar juridische geschillen. Voor meer uitleg wat ze doen:

Hulp nodig bij:

  • Belastingaangifte, aanvragen van toeslagen, terugbetalen toeslagen.
  • Vragen over conflicten met leveranciers, werkgever, overheid
  • Vragen over familierecht, erfrecht, enz.
  • Het op orde te krijgen (en houden) van uw administratie, bij het opstellen van uw budget, het overzicht van uw vaste lasten en het resterende vrij besteedbaar inkomen.
  • Voorbereiding schulphulpverlening

 

Adres:

Dorpstraat 74 in Renkum

Landgoederen en buitenplaatsen – Glinsterend in het groen

De gemeente Renkum heeft een visie ‘landgoederen en buitenplaatsen’  Glinsterend in het groen vastgesteld. Daarin staat dat Park Heidestein een opknapbeurt nodig heeft. De ‘Stichting Buitens van Renkum’ heeft het initiatief genomen om in samenspraak met bewoners en gebruikers van het park te bekijken wat er aan verbeteringen wenselijk zijn.

De buitenplaats Heidestein werd ruim twee eeuwen terug gesticht. Van het oorspronkelijke buiten zijn de villa met uitzicht op het dal van de Heelsumse Beek en de tuin nog intact. Van het na de Tweede Wereldoorlog door de gemeente Renkum aangekochte terrein resteert nog een derde deel: Park Heidestein. Het openbare park omvat een wandelbos, een kinderboerderij en een speelveld. De kinderboerderij, die dreigde te worden opgeheven, lijkt te zijn gered.

Buitens van Renkum en de initiatiefnemers voor behoud van de kinderboerderij zijn achter de schermen al in goed overleg. Want samen staan we sterker!

Op 10 maart komt o.l.v. landschapsarchitect Rob Aben aan de orde:
- Kennismaking initiatiefnemers
- Hoe wordt het park nu gebruikt
- Klimaatbestendigheid van het park
- Biodiversiteit
- De kinderboerderij
- Ingangen van het park
- Sport- en spelvoorzieningen
- De moestuin

Later dit jaar nodigen we u uit om de verbeteringsvoorstellen voor het park met u door te spreken.

STICHTING BUITENS VAN RENKUM
Contactpersoon: Connie Ettema, parkheidestein @gmail.com

Bibliotheek Veluwezoom ontvangt kwaliteitscertificaat

Bibliotheek Veluwezoom ontving onlangs (opnieuw) een officieel kwaliteits-certificaat van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT).

Hiermee voldoet de organisatie aan belangrijke kwaliteitsnormen die gelden voor bibliotheek- en cultuurorganisaties. De Bibliotheek Veluwezoom scoorde op veel onderwerpen positief.

Een belangrijk onderdeel van de toetsing is het maatschappelijke effect en de toekomstbestendigheid. Met het certificaat heeft zij de bevestiging gekregen dat de organisatie, functies en diensten, op een juiste manier uitgevoerd worden en dat aan alle kwaliteitsnormen wordt voldaan. Het certificaat is vier jaar geldig.

Score boven het landelijk gemiddelde

De organisatie is erg blij met de uitslag. Lianne Busser, directeur-bestuurder: “Voor een Bibliotheek die veel verspreide vestigingen heeft, scoren we met een 7,5 gemiddeld bijzonder goed. Zelfs boven het landelijk gemiddelde! Daar mogen we toch echt wel trots op zijn.” Marc Budel, wethouder Cultuur van de gemeente Rheden, reikte maandag 28 februari symbolisch het certificaat uit. ‘Ik ben verheugd en trots op onze bibliotheek omdat ze bovengemiddeld heeft gescoord. Op o.a. dienstverlening, oog voor productvernieuwing en een goed vrijwilligersbeleid. Het was de laatste jaren zeker niet makkelijk met de tekorten bij gemeenten en voor de vestiging in Velp de noodzakelijke verhuizing. Maar met een vernieuwd onderkomen in De Bundel (Dieren), een terugkeer op Den Heuvel (Velp) en dit positieve certificaat in de hand… We doen het voor onze inwoners, óók de bieb!’’

De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma’s en diensten voor geletterdheid.