Categorie: Cursussen en lezingen (Pagina 1 van 4)

Cursussen en lezingen in de gemeente Renkum

Beekdallezing 17 januari: ‘Insecten als bestuivers: kleur, geur en smaak’

Er is weer een Beekdallezing. Op woensdag 17 januari vanaf 19.30 uur.  De spreker is Joop van Loon (WUR)

Bestuiving door insecten is onmisbaar in de voortplanting van 65% van de bloemplanten. Wereldwijd helpen zo’n 150.000 insectensoorten bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Zij houden de plantenwereld in stand en zijn zelf afhankelijk van planten voor hun voedselvoorziening en voortplanting. Dat wekt de indruk van een harmonieuze samenwerking, maar er spelen ook belangenconflicten tussen insecten en planten. Er is sprake van verleiding, concurrentie en bedrog. Welke kenmerken van bloemen, zoals kleur, geur en smaak, trekken insecten aan? Hoe nemen insecten die kenmerken waar? Hoe kieskeurig zijn zij in het bezoeken van bloemen? Stemmen zij hun gedrag af op een bloemensoort die talrijk is in een bepaalde periode?
Prof. Joop van Loon is entomoloog. Hij bespreekt in zijn lezing deze en verwante vragen en hiaten in onze kennis van insect-bloemrelaties.

Plaats:              Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum:             Woensdag 17 december 2023
Tijden:              19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten:             €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze
Aanmelden:       Klik op Aanmelden en Betalen.
Zie verder hieronder de ‘Toelichting Aanmelden en Betalen ‘
Contact:            wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262

Gratis cursus ‘besparen via internet’

Bijna iedereen koopt wel eens iets via internet, maar er zijn ook een aantal gevaren. Niet iedereen merkt die gelijk op. Waar moet je op letten? Dat leer je bij gratis cursus ‘Besparen via internet’, die donderdag 23 november start in de Bibliotheek Doorwerth.

In deze vierdelige cursus leer je op een veilige manier aankopen doen via het internet. Zo bespaar je namelijk ook geld. Je leert

 • hoe je kunt beoordelen of een of een webshop betrouwbaar is,
 • hoe je erachter komt of de prijs van het product goed is
 • hoe je met wachtwoorden, keurmerken en vergelijkingssites omgaat
 • wat je wel en niet met reviews kunt
 • betalen via iDEAL
 • wat je kunt doen als er iets mis gaat

De cursusdata zijn:

 • donderdag 23 november 2023 10.00-12.00 uur (start)
 • donderdag 30 november 2023 10.00-12.00 uur
 • donderdag 7 december 2023 10.00-12.00 uur
 • donderdag 14 december 2023 10.00-12.00 uur

 Meedoen?
Wil je meedoen met de cursus Besparen via internet? Bel of app de Bibliotheek Veluwezoom via 06-26 03 53 15 of meld je aan via bibliotheekveluwezoom.nl/agenda.

Heeft u vragen over het OV? Ga naar de OV-ambassadeurs

Heeft u vragen over het reizen met het openbaar vervoer? OV-ambassadeurs helpen u graag op weg. Zij zijn het reizen met het openbaar vervoer gewend en helpen u het gemak van het openbaar vervoer ervaren. Er zijn verschillende activiteiten waar u met vragen bij een OV-ambassadeur terecht kunt.

Wat leerzaam! Nu weet ik welke stappen ik moet zetten om met de trein en de bus mee te kunnen. (Liesbeth, 70 jaar)

Interactieve online informatiebijeenkomst
Zo bieden OV-ambassadeurs interactieve online informatiebijeenkomsten aan. In een klein groepje legt een OV-ambassadeur u stapsgewijs uit welk abonnement het beste bij u past, of hoe u bijvoorbeeld een OV-chipkaart kunt aanvragen en gebruiken.

De eerstvolgende interactieve bijeenkomst vindt plaats op:

 • Woensdag 1 november 2023

De bijeenkomst start om 13:30 uur en duurt maximaal een uur. Deelname hieraan is gratis.

 U kunt zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl, of te bellen naar 038 – 45 40 130. Na aanmelding ontvangt u een inlogcode waarmee u op een telefoon, tablet of computer (met camera en microfoon) kunt inloggen. Mocht u het lastig vinden om in te loggen, dan kunnen OV-ambassadeurs u hier telefonisch bij helpen.Na afloop van de bijeenkomst is er een mogelijkheid om een vervolgafspraak of een proefreisje met een OV-ambassadeur in te plannen. Zo kunt u goed voorbereid op pad.

Activiteiten OV-ambassadeurs
Naast de interactieve online informatiebijeenkomsten is er ook een telefonisch spreekuur en vinden er maandelijks inloopspreekuren, proefreisjes en fysieke informatiebijeenkomsten plaats. Ook is er de mogelijkheid deel te nemen aan de cursus “Reizen met het openbaar vervoer”. Kijk voor een overzicht van deze activiteiten en meer informatie op: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur

Contactinformatie OV-ambassadeurs
p/a YMCA (uitvoerder project)
Peterskampweg 12, 8031 LK Zwolle
tel. 038 – 454 01 30

Kennismaken met schaken in de bibliotheek in Renkum

Schaakdocent Joren Mulder laat kinderen (van 7 tot 12 jaar) op een speelse manier kennismaken met schaken in de Bibliotheek Renkum. Met schaakpuzzels en spelletjes komen de beginselen van schaken voorbij en kunnen kinderen stap voor stap ontdekken of leren schaken iets voor hen is.
Schaken oefent een enorme aantrekkingskracht uit op kinderen. Die mooie schaakstukken op een zwart-wit geblokt bord. Een spel dat lijkt op een puzzel die tijdens het oplossen steeds verandert. Schaken heeft bovendien veel positieve effecten op de ontwikkeling van een kind. Van schaken wordt een kind slimmer. Logisch nadenken, problemen oplossen, creatief denken, analyseren én vooruitdenken, schaken is een spel waarop het helemaal aankomt op denkkracht.
Joren gaat 8 dinsdagmiddagen aan de slag. Kinderen kunnen alle 8 keren meedoen, maar ook per keer bekijken of ze mee willen doen. De kosten zijn € 2,50 per keer.

Data

Dinsdag 24 oktober 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 31 oktober 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 14 november 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 21 november 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 28 november 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 5 december 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 12 december 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 19 december 15:30 – 17:00 uur

De Veluwe door schildersogen, op 25 oktober

‘Gelders Arcadië’, zo noemen landschapsarchitecten en toeristenorganisaties liefkozend de Veluwezoom, naar een paradijselijk landschap uit de Griekse oudheid. In de 19e eeuw had het Veluwse landschap ‘met zijne boschrijke heuvelen en valleijen met heldere snelvlietende beken’ een grote aantrekkingskracht op de schilders van de ‘Oosterbeekse School’. Zij zagen het landschap nog voordat adellijke lieden en rijke regenten uit het westen des lands er hun buitenplaatsen lieten bouwen. Dankzij hen weten wij hoe het er toen uitzag. Maar wie waren deze schilders en wat zochten zij hier?
Raymond den Burger vertelt ons meer over deze schilders en over veranderingen van het landschap in de periode 1840 – 1870. En daarmee ook over de reden waarom de meeste schilders weer vertrokken. Als (restauratie-)architect was Raymond verantwoordelijk voor de monumenteninventarisatie van de gemeente Renkum. Tegenwoordig is hij onder meer actief in het Platform Erfgoed Renkum en in de organisatie van de Open Monumentendagen.

Plaats:             Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum:           Woensdag 25 oktober 2023
Tijden:            19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten:           €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze. Consumpties vooraf zijn voor eigen rekening.
Aanmelden:  Klik op Aanmelden en Betalen. Zie verder hieronder de Toelichting Aanmelden en Betalen.
Contact:          wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262

Toelichting ‘Aanmelden en Betalen

Als je klikt op Aanmelden en Betalen dan kom je op onze Activiteitenkalender. Zoek de juiste datum en klik op de activiteit. In het venster ‘Evenement Bekijken’ zie je hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn. Als er nog plaats is klik dan op ‘Deelname toevoegen’. (Deze knop ontbreekt als het maximum aantal deelnemers is bereikt. Probeer het dan nog eens een dag voor activiteit. Er kunnen zich mensen afmelden.) Vul in het venster Deelname toevoegen’ je gegevens in. Ben je als vrijwilliger ingeschreven bij de Stichting Renkums Beekdal kies dan in het veld ‘Kortingscode’ voor ‘Korting 100 procent‘. Heb je een GelrePas kies dan bij aanmelding in het veld ‘Kortingscode’ voor ‘GelrePas’.   (Laat je GelrePas scannen voor aanvang van de activiteit. Het saldo moet toereikend zijn.) Geef aan of je een bevestiging van aanmelding wilt ontvangen. Ga door naar de Betaalmodule en betaal met iDEAL. Van een betaling ontvang je een bevestiging per e-mail. Een dag voor de activiteit ontvang je ook nog een herinnering. Annuleren is mogelijk tot 2 dagen voor de activiteit, via een e-mail naar de contactpersoon die vermeld staat in de aankondiging. Wij bevestigen je annulering en zorgen dat je betaling wordt teruggestort. Kan je niet werken met iDEAL? Stuur dan een e-mail naar de contactpersoon. Deze meldt je aan via de keuzemogelijkheid ‘GelrePas / Betaal aan kassa’. 

Meet & Greet met lees- en studiekringen in de bibliotheek Renkum

Om mensen te enthousiasmeren om hun liefde voor boeken te delen, hun kennis te vergroten en andere mensen te ontmoeten, organiseert de Bibliotheek Veluwezoom maandag 18 september van 14.00- 16.00 uur een Meet & Greet met lees- en studiekringen in de Bibliotheek Renkum. Er zijn onder meer proefsessies met lokale lees- en studiekringen, er wordt informatie geboden over digitale bronnen die je als leesclub of studiekring kunt raadplegen en de bibliotheek laat zien hoe je e-books kunt lenen.

Een studiekring. Iets voor jou?
Een studiekring is een vaste groep van 10 tot 15 senioren, die eens per week of om de veertien dagen bij elkaar komt om een onderwerp te bespreken. Tijdens de Meet en Greet is Studiekring Oosterbeek aanwezig om uit te leggen wat een studiekring is en wat het voor je kan betekenen om deel te nemen aan een studiekring. Geïnteresseerden kunnen geheel vrijblijvend aansluiten en kennismaken met de deelnemers.

Liefde voor boeken delen
Stichting Senia, de landelijke organisatie voor lees-, muziek-en luisterclubs, is aanwezig om te vertellen over de mogelijkheden die hun organisatie biedt. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in literatuur, filosofie of geschiedenis? Dan kun je je aanmelden als belangstellende. Senia zorgt ervoor dat je aansluiting vindt bij gelijkgezinden in je eigen woonplaats.

Digitale bronnen en e-books van de bibliotheek
Via de bibliotheek heb je toegang de Uittrekselbank, Literom, Delpher en nog veel meer. Digitale bronnen die leesclubs en studiekringen goed kunnen gebruiken.
Als leesclub is het soms moeilijk om allemaal tegelijk aan het juiste boek te boek te komen. Daarom kan het handig zijn om e-books te lenen van de online bibliotheek. De bibliotheek laat zien waar je de e-books vindt en hoe je ze downloadt. Neem je e-reader of iPad voor de zekerheid maar vast mee!

Waar en wanneer?
De Meet & Greet met lees- en studiekringen is maandag 18 september van 14.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Renkum. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie is beschikbaar op www.bibliotheekveluwezoom.nl/agendawww.bibliotheekveluwezoom.nl/studiekringen en bij de Bibliotheek Renkum, tel. 0317-31 32 23

24 juni: dag van de Renkumse Beekdalen

Op zaterdag 24 juni organiseert de Stichting Renkums Beekdal de Dag van de Renkumse beekdalen
Er is er veel te zien en te beleven op tal van plekken in en rond de Renkumse en Heelsumse beekdalen.
Zie hier het hele programma en de kaart met de locaties

Overzicht van wat er is te zien en beleven

Bij het bezoekerscentrum van Renkums Beekdal: 

 • Kabouterpad (€5,00)
 • Waterspeelplaats
 • Kinderverhaal Eikenwijs door Barbara Loen om 14:00 en 15:00 uur
 • Fietstocht naar de oorsprong van de Molenbeek op t Ginkelse Zand. Van 10:00 tot 12:00 uur. Van 14:00 tot 16:00 uur. Begeleiding: Ruud Schaafsma, IVN Zuidwest Veluwezoom.

Te bezichtigen tuinen:

 • De Ommuurde Tuin + muziek
 • De Hessenhof
 • Natuurcentrum Ede
 • De Geheime Tuin Oostereng
 • De Beeldentuin Quadenoord

Plandelen (Wandelen en tegelijk plastic verzamelen uit de natuur)

 • Plandelen in de Jufferswaard. 8.30 uur vertrekken bij parkeerplaats Plus Supermarkt
 • Plandelen in het Heelsums Beekdal, vertrek vanaf de tuinen van Mergen Metz. Vooraf aanmelden www.mergenmetz.nl/plandeldag

En verder

 • Hakschuur, Bester Gunja hakt beelden ( Zimbabwe) op landgoed Quadenoord
 • Open Laboratorium, 14-17 uur. Stroom maken uit planten bij E-Plant
 • Bezichtiging Watermolen van Quadenoord, Open van 11-16 uur.

Diverse horecagelegenheden hebben speciale aandacht voor de Dag van de Renkumse Beekdalen

 • Eethuys Airborne
 • Restaurant Bloem
 • Hotel restaurant De Wageningse Berg
 • De Beekdalhoeve
 • Boscafé de Beken
 • Kiosk Bassie, voor een beekdal taartje
 • Theeschenkerij Mossel
 • Theetuin Kwekerij Boschhoeve

Fietsen huren

Eerste zondag van de maand: vraag het de boswachter!

Kom je regelmatig in de Veluwse natuur of in natuurgebied Planken Wambuis? Tijdens de zomermaanden heten onze boswachters je op de eerste zondag van de maand van harte welkom. De boswachters kennen Planken Wambuis goed en kunnen je er alles over vertellen. Kom langs tussen 13.00 en 15.00 uur en stel al je vragen!

De boswachters staan afwisselend bij parkeerplaats Planken Wambuis in Ede en middenin natuurgebied Planken Wambuis bij fietsknooppunt 63 in Otterlo. Een leuke stop tijdens je wandeling, fietstocht, buitenrit of hardlooprondje.

Data en locaties ‘Vraag het de boswachter’
Zondag 4 juni 13.00 – 15.00 uur:  parkeerplaats Planken Wambuis (Ede)
Zondag 2 juli 13.00 – 15.00 uur:   fietsknooppunt 63 (Otterlo). Deze locatie is alleen te voet, te fiets of te paard te bereiken.
Zondag 6 augustus 13.00 – 15.00 uur: parkeerplaats Planken Wambuis (Ede)
Zondag 3 september 13.00 – 15.00 uur: fietsknooppunt 63 (Otterlo). Deze locatie is alleen te voet, te fiets of te paard te bereiken.
Voor deze (gratis) activiteit mag je je aanmelden, maar dit is niet verplicht.

Adres parkeerplaats Planken Wambuis (Ede): Planken Wambuisweg 1a in Ede, schuin tegenover Restaurant Planken Wambuis.

Adres fietsknooppunt 63 (Otterlo): Mosselseweg in Otterlo, kruispunt bij fietsknooppunt 63 richting Boerderij-Theeschenkerij Mossel. Dit is de kruising met de ‘kudde’ gepolijste stenen van kunstenaar Adri Verhoeven tussen de Planken Wambuisweg en de Mosselseweg. Let op: deze locatie is alleen te voet, te fiets of te paard te bereiken.

Spreekuur over kunst en cultuur in bibliotheek Oosterbeek

Heb jij vragen of ideeën rondom kunst en cultuur? Dan helpen de Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ je graag verder met concreet advies. Eens per maand hebben zij een open spreekuur in de Bibliotheek Oosterbeek/De Klipper voor alle Renkumse organisaties, groepen, verenigingen en individuen die culturele activiteiten willen opzetten of organiseren.

Deel je idee, vraag of wens
Wil jij jouw idee uitvoeren, bijvoorbeeld een concert, dansvoorstelling of evenement, maar weet je niet hoe of waar? Heb je vragen over de financiering van je project? Of heb je een mooi idee dat een volgende stap nodig heeft? Met deze en andere vragen helpen de adviseurs van de Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ je graag verder met concreet advies. Zij doen dit omdat ze een nog bruisender cultureel leven in alle dorpen van Renkum willen stimuleren.

Het eerstvolgende spreekuur is donderdag 1 juni van 16.00-17.30 uur. Aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. Olga Kersten van Cultuurbedrijf RIQQ en Doeko Pinxt van Cultuurbedrijf RIQQ en de Bibliotheek Veluwezoom zitten op de mozaïekbank voor de Bibliotheek Oosterbeek klaar met koffie en thee. Het volgende spreekuur is op donderdag 6 juli, eveneens van 16.00-17.30 uur.

Vragen/meer informatie
Neem contact op met Olga Kersten, medewerker projectontwikkeling, innovatie en fondsenwerving van de Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ, olga@cultuurbedrijfriqq.nl of Doeko Pinxt, directeur-bestuurder van de Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ, doeko.pinxt@bibliotheekveluwezoom.nl.

Samenwerking de Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ
De Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ zijn in 2022 bestuurlijk gefuseerd en werken steeds meer samen. Vanaf 2024 zullen zij ook juridisch gefuseerd zijn. Daarmee komen taal, kunst, cultuur en educatie onder één dak. Vanuit hun zes bibliotheeklocaties en een openluchttheater organiseren ze uiteenlopende leesbevorderings- en digiprogramma’s, exposities, wijkprojecten, muziek in de klas en nog heel veel meer. Hun locaties fungeren als huiskamers van de samenleving en als toegangspoort tot informatie, kennis en cultuur voor inwoners van de gemeenten Renkum, Rheden en Rozendaal.

Dauwtrappen met ontbijt op hemelvaartsdag, 18 mei

Hemelvaartsdag! Dat betekent van oudsher Dauwtrappen.
Wakker worden met de vogels. Wandelschoenen aan en hup de natuur in.
Met een ervaren natuurgids naar het ‘Paradijs’, het meest idyllische deel van het Renkums Beekdal. Het wordt een wandeling voor mensen die goed ter been zijn (ca. 9 km lang, ca. 2 uur).
Kleding en schoeisel aangepast aan het weer en de toestand van de paden. Helaas niet geschikt voor kinderwagens of buggy’s.
Halverwege gebruiken we een eenvoudig ontbijt in het NIVON-huis ‘De Bosbeek’.

Datum:         Donderdag 18 mei 2023
Tijden:          6:00 uur – ca. 8:30 uur
Startplaats: Bezoekerscentrum Renkums Beekdal, Nieuwe Keijenbergseweg 170, Renkum
Kosten:         € 14,00 per persoon, inclusief ontbijt. Kinderen t/m 11 jaar betalen € 7,00
Aanmelden:   Uiterlijk op 15 mei. Klik op Aanmelden en Betalen. Zoek in de Activiteitenkalender de juiste datum en klik op de activiteit.
                             Kinderen t/m 11 jaar apart aanmelden met kortingscode ‘Korting 50 procent’. Zie de toelichting hieronder.
Contact:         wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262

Toelichting voor gebruikers van ‘Aanmelden en Betalen‘
(Wie niet werkt met iDEAL kan zich aanmelden via wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl )
Als je klikt op Aanmelden en Betalen kom je in de Activiteitenkalender. Ga naar de juiste datum en klik op de activiteit. In het venster ‘Evenement Bekijken’ zie je hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn. Als er nog plaats is klik dan op ‘Deelname toevoegen’(Als het maximum aantal deelnemers is bereikt dan ontbreekt deze knop.
Vul in het aanmeldvenster je gegevens in. Kies in het veld ‘Kortingscode’ ‘Geen korting’ voor personen van 12 jaar en ouder.Kinderen t/m 11 jaar moeten apart worden aangemeld. Kies voor hen in het veld ‘Kortingscode’ ‘Korting 50 procent’.
Als alles is ingevuld klik dan op ‘Maak Deelname’ om door te gaan naar de Betaalmodule.
Na betaling met iDEAL verschijnt een bevestiging van de aanmelding. Je ontvangt ook een bevestiging van de betaling per e-mail.
Een dag voor de datum van de activiteit ontvang je nog een herinnering.
Annuleren is mogelijk tot 15 mei, via een e-mail naar de contactpersoon die vermeld staat in de aankondiging. Wij bevestigen dan de annulering en zorgen dat je betaling wordt teruggestort.

« Oudere berichten