Categorie: Cursussen en lezingen (Pagina 1 van 4)

Cursussen en lezingen in de gemeente Renkum

UItnodiging: Wandel je fit!

Graag willen we je uitnodigen om samen met ons deel te nemen aan onze 20 weken durende wandeluitdaging! Het voorjaar staat voor de deur en het is het perfecte moment om actief te worden en te genieten van de buitenlucht.

Wist je dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een gewoonte te veranderen? Daarom hebben we gekozen voor een programma van 20 weken, zodat we samen met jou kunnen werken aan het creëren van een gezonde gewoonte die blijvend is.

Wat je kunt verwachten:

 • Wekelijkse wandelingen van maximaal een uur, op dinsdagavond, woensdagavond en donderdagochtend.
 • Startend vanaf drie verschillende locaties in gemeente Renkum.
 • Een afstand tussen de 3 en 5 kilometer, geschikt voor alle fitnessniveaus.
 • Na afloop van de 1e, 5e, 10e, 15e en 20e wandeling sluiten we af met een gezellig kopje koffie, inbegrepen in de prijs.
 • Deelname kost eenmalig slechts €10 per persoon voor de volledige 20 weken.

De wandelingen starten vanaf:

 • OSV onder Ons, Talsmalaan 9, Park Hartenstein op dinsdagavond, van 18.00 – 19.00 uur.
 • Ons Middelpunt, Mozartlaan 2, 6865 GB Doorwerth op woensdagavond, van 18.00 – 19.00 uur.
 • Doelum, Hogenkampseweg 45 op donderdagochtend, 09.30 – 10.30 uur.

Naast de wandelingen bieden we ook extra’s aan, zoals een fitadviesgesprek met onze buurtsportcoaches en een workshop over een gezonde leefstijl.

Aanmelden is simpel! Klik op https://sportenbeweegteamrenkum.nl/wandel-je-fit, vul je persoonsgegevens in en rond je bestelling af. Als je in het bezit bent van een Gelrepas, is deelname zelfs gratis!

Gratis cursus ‘Oefenen met het patiëntenportaal van je huisarts of ziekenhuis’

Contact met de huisarts of het ziekenhuis verloopt steeds vaker digitaal. Via je smartphone, tablet of computer. Hartstikke handig, want het kost minder tijd en moeite én je hebt altijd en overal toegang tot jouw gegevens of van degene voor wie je zorgt. Maar wat als je hier vragen over hebt of je graag wilt weten hoe dit werkt? De bibliotheek kan je hierbij helpen.

Op maandag 8 april en 15 april kun je bij de Zoomerij Oosterbeek (de nieuwe naam van de Bibliotheek Oosterbeek) meedoen aan een tweedelige cursus over het patiëntenportaal van je huisarts of ziekenhuis. Je leert hoe je kunt inloggen, hoe je je medische gegevens kunt bekijken, hoe je een afspraak met een arts kunt plannen of wijzigen, en meer.
De lessen zijn gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Het is handig als je al een beetje ervaring hebt met de smartphone, computer of tablet. Heb je dat nog niet? Ook dat kun je leren bij de bibliotheek!

Meedoen?
De lessen ‘Oefenen met het patiëntenportaal van je huisarts of ziekenhuis’ zijn op maandag 8 april en 15 april van 14.00 tot 16.00 uur bij de Zoomerij Oosterbeek. Je kunt je aanmelden door te bellen met de Zoomerij Oosterbeek, tel. 026 – 333 49 82 of via www.dezoomerij.nl/agenda.

Digiplay: leer robots programmeren

Zelf leren programmeren? Doe dan mee met het programmeercircuit van Digiplay. Je leert programmeren met verschillende robotjes, van makkelijk tot heel uitdagend. Geschikt dus voor iedereen die (beter) wil leren programmeren. Ontdek hoe een micro:bit werkt, kom spelen met Cubetto of probeer Lego Spike!
In deze Digiplay-middag leren kinderen tussen 8 en 12 jaar hun eigen programmeer-skills ontwikkelen samen met een mediacoach.

Digiplay
‘Leer robots programmeren’ is onderdeel van een serie middagen voor kinderen van 8-12 jaar oud, waarin ze kennismaken met nieuwe media en nieuwe technieken door er zélf mee aan de slag te gaan. Een spel ontwerpen met virtual reality, een robot programmeren, een filmpje maken met greenscreen of zelf een game bouwen, bijvoorbeeld. Iedere keer is er een ander thema of onderwerp.
Met de Digiplay-activiteiten worden kinderen uitgedaagd om vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om succesvol deel te kunnen nemen aan de maatschappij van de toekomst. Creatief denken, problemen oplossen, samenwerken, computational thinking en informatie vinden en verwerken. In plaats van consumeren, gaan ze próduceren.

Waar en wanneer?
Maandag 25 maart 15.30 – 17.00 uur in de Zoomerij Oosterbeek
Dinsdag 26 maart 15.30 – 17.00 uur in de Zoomerij Renkum

Meer informatie en aanmelden via www.dezoomerij.nl/agenda
Deelnemen aan Digiplay kost € 2,50 per keer.

Weidevogelbeheer in het Binnenveld

Weidevogels zien? Ga dan in het voorjaar – gewapend met je kijker – fietsen in het ‘Binnenveld’, het zuidelijk deel van de Gelderse Vallei. En neem de tijd om te genieten van de capriolen van de kievit, het ‘koerli- koerli’ van de wulp, ‘wuuttoo-wuuttoo‘ van de grutto en ‘tjululuu’ van de tureluur. De rijkdom aan weidevogels in het Binnenveld is mede te danken aan de inzet van weidevogelwerkgroepen waarin boeren en vrijwilligers samenwerken om de weidevogelstand te bevorderen.

Henk van Paassen is vrijwilliger bij de werkgroep Binnenveld-Oost. Hij vertelt ons over de ontwikkeling en de resultaten van het weidevogelbeheer vanaf 1992 tot heden. Waar bestaat het beheer uit? Welke organisaties doen eraan mee? Hoe gaat het met de samenwerking? Wat zijn de resultaten tot nu toe? Wat is het toekomstperspectief?

Spreker:          Henk van Paassen (Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost)
Plaats:              Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum:            Woensdag 20 maart 2024
Tijden:              19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten:             €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze
Aanmelden:    Klik op Aanmelden en Betalen.
Zie Toelichting aanmelden en betalen
Contact:           wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262

Beekdallezing 17 januari: ‘Insecten als bestuivers: kleur, geur en smaak’

Er is weer een Beekdallezing. Op woensdag 17 januari vanaf 19.30 uur.  De spreker is Joop van Loon (WUR)

Bestuiving door insecten is onmisbaar in de voortplanting van 65% van de bloemplanten. Wereldwijd helpen zo’n 150.000 insectensoorten bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Zij houden de plantenwereld in stand en zijn zelf afhankelijk van planten voor hun voedselvoorziening en voortplanting. Dat wekt de indruk van een harmonieuze samenwerking, maar er spelen ook belangenconflicten tussen insecten en planten. Er is sprake van verleiding, concurrentie en bedrog. Welke kenmerken van bloemen, zoals kleur, geur en smaak, trekken insecten aan? Hoe nemen insecten die kenmerken waar? Hoe kieskeurig zijn zij in het bezoeken van bloemen? Stemmen zij hun gedrag af op een bloemensoort die talrijk is in een bepaalde periode?
Prof. Joop van Loon is entomoloog. Hij bespreekt in zijn lezing deze en verwante vragen en hiaten in onze kennis van insect-bloemrelaties.

Plaats:              Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum:             Woensdag 17 december 2023
Tijden:              19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten:             €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze
Aanmelden:       Klik op Aanmelden en Betalen.
Zie verder hieronder de ‘Toelichting Aanmelden en Betalen ‘
Contact:            wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262

Gratis cursus ‘besparen via internet’

Bijna iedereen koopt wel eens iets via internet, maar er zijn ook een aantal gevaren. Niet iedereen merkt die gelijk op. Waar moet je op letten? Dat leer je bij gratis cursus ‘Besparen via internet’, die donderdag 23 november start in de Bibliotheek Doorwerth.

In deze vierdelige cursus leer je op een veilige manier aankopen doen via het internet. Zo bespaar je namelijk ook geld. Je leert

 • hoe je kunt beoordelen of een of een webshop betrouwbaar is,
 • hoe je erachter komt of de prijs van het product goed is
 • hoe je met wachtwoorden, keurmerken en vergelijkingssites omgaat
 • wat je wel en niet met reviews kunt
 • betalen via iDEAL
 • wat je kunt doen als er iets mis gaat

De cursusdata zijn:

 • donderdag 23 november 2023 10.00-12.00 uur (start)
 • donderdag 30 november 2023 10.00-12.00 uur
 • donderdag 7 december 2023 10.00-12.00 uur
 • donderdag 14 december 2023 10.00-12.00 uur

 Meedoen?
Wil je meedoen met de cursus Besparen via internet? Bel of app de Bibliotheek Veluwezoom via 06-26 03 53 15 of meld je aan via bibliotheekveluwezoom.nl/agenda.

Heeft u vragen over het OV? Ga naar de OV-ambassadeurs

Heeft u vragen over het reizen met het openbaar vervoer? OV-ambassadeurs helpen u graag op weg. Zij zijn het reizen met het openbaar vervoer gewend en helpen u het gemak van het openbaar vervoer ervaren. Er zijn verschillende activiteiten waar u met vragen bij een OV-ambassadeur terecht kunt.

Wat leerzaam! Nu weet ik welke stappen ik moet zetten om met de trein en de bus mee te kunnen. (Liesbeth, 70 jaar)

Interactieve online informatiebijeenkomst
Zo bieden OV-ambassadeurs interactieve online informatiebijeenkomsten aan. In een klein groepje legt een OV-ambassadeur u stapsgewijs uit welk abonnement het beste bij u past, of hoe u bijvoorbeeld een OV-chipkaart kunt aanvragen en gebruiken.

De eerstvolgende interactieve bijeenkomst vindt plaats op:

 • Woensdag 1 november 2023

De bijeenkomst start om 13:30 uur en duurt maximaal een uur. Deelname hieraan is gratis.

 U kunt zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl, of te bellen naar 038 – 45 40 130. Na aanmelding ontvangt u een inlogcode waarmee u op een telefoon, tablet of computer (met camera en microfoon) kunt inloggen. Mocht u het lastig vinden om in te loggen, dan kunnen OV-ambassadeurs u hier telefonisch bij helpen.Na afloop van de bijeenkomst is er een mogelijkheid om een vervolgafspraak of een proefreisje met een OV-ambassadeur in te plannen. Zo kunt u goed voorbereid op pad.

Activiteiten OV-ambassadeurs
Naast de interactieve online informatiebijeenkomsten is er ook een telefonisch spreekuur en vinden er maandelijks inloopspreekuren, proefreisjes en fysieke informatiebijeenkomsten plaats. Ook is er de mogelijkheid deel te nemen aan de cursus “Reizen met het openbaar vervoer”. Kijk voor een overzicht van deze activiteiten en meer informatie op: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur

Contactinformatie OV-ambassadeurs
p/a YMCA (uitvoerder project)
Peterskampweg 12, 8031 LK Zwolle
tel. 038 – 454 01 30

Kennismaken met schaken in de bibliotheek in Renkum

Schaakdocent Joren Mulder laat kinderen (van 7 tot 12 jaar) op een speelse manier kennismaken met schaken in de Bibliotheek Renkum. Met schaakpuzzels en spelletjes komen de beginselen van schaken voorbij en kunnen kinderen stap voor stap ontdekken of leren schaken iets voor hen is.
Schaken oefent een enorme aantrekkingskracht uit op kinderen. Die mooie schaakstukken op een zwart-wit geblokt bord. Een spel dat lijkt op een puzzel die tijdens het oplossen steeds verandert. Schaken heeft bovendien veel positieve effecten op de ontwikkeling van een kind. Van schaken wordt een kind slimmer. Logisch nadenken, problemen oplossen, creatief denken, analyseren én vooruitdenken, schaken is een spel waarop het helemaal aankomt op denkkracht.
Joren gaat 8 dinsdagmiddagen aan de slag. Kinderen kunnen alle 8 keren meedoen, maar ook per keer bekijken of ze mee willen doen. De kosten zijn € 2,50 per keer.

Data

Dinsdag 24 oktober 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 31 oktober 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 14 november 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 21 november 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 28 november 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 5 december 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 12 december 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 19 december 15:30 – 17:00 uur

De Veluwe door schildersogen, op 25 oktober

‘Gelders Arcadië’, zo noemen landschapsarchitecten en toeristenorganisaties liefkozend de Veluwezoom, naar een paradijselijk landschap uit de Griekse oudheid. In de 19e eeuw had het Veluwse landschap ‘met zijne boschrijke heuvelen en valleijen met heldere snelvlietende beken’ een grote aantrekkingskracht op de schilders van de ‘Oosterbeekse School’. Zij zagen het landschap nog voordat adellijke lieden en rijke regenten uit het westen des lands er hun buitenplaatsen lieten bouwen. Dankzij hen weten wij hoe het er toen uitzag. Maar wie waren deze schilders en wat zochten zij hier?
Raymond den Burger vertelt ons meer over deze schilders en over veranderingen van het landschap in de periode 1840 – 1870. En daarmee ook over de reden waarom de meeste schilders weer vertrokken. Als (restauratie-)architect was Raymond verantwoordelijk voor de monumenteninventarisatie van de gemeente Renkum. Tegenwoordig is hij onder meer actief in het Platform Erfgoed Renkum en in de organisatie van de Open Monumentendagen.

Plaats:             Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum:           Woensdag 25 oktober 2023
Tijden:            19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten:           €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze. Consumpties vooraf zijn voor eigen rekening.
Aanmelden:  Klik op Aanmelden en Betalen. Zie verder hieronder de Toelichting Aanmelden en Betalen.
Contact:          wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262

Toelichting ‘Aanmelden en Betalen

Als je klikt op Aanmelden en Betalen dan kom je op onze Activiteitenkalender. Zoek de juiste datum en klik op de activiteit. In het venster ‘Evenement Bekijken’ zie je hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn. Als er nog plaats is klik dan op ‘Deelname toevoegen’. (Deze knop ontbreekt als het maximum aantal deelnemers is bereikt. Probeer het dan nog eens een dag voor activiteit. Er kunnen zich mensen afmelden.) Vul in het venster Deelname toevoegen’ je gegevens in. Ben je als vrijwilliger ingeschreven bij de Stichting Renkums Beekdal kies dan in het veld ‘Kortingscode’ voor ‘Korting 100 procent‘. Heb je een GelrePas kies dan bij aanmelding in het veld ‘Kortingscode’ voor ‘GelrePas’.   (Laat je GelrePas scannen voor aanvang van de activiteit. Het saldo moet toereikend zijn.) Geef aan of je een bevestiging van aanmelding wilt ontvangen. Ga door naar de Betaalmodule en betaal met iDEAL. Van een betaling ontvang je een bevestiging per e-mail. Een dag voor de activiteit ontvang je ook nog een herinnering. Annuleren is mogelijk tot 2 dagen voor de activiteit, via een e-mail naar de contactpersoon die vermeld staat in de aankondiging. Wij bevestigen je annulering en zorgen dat je betaling wordt teruggestort. Kan je niet werken met iDEAL? Stuur dan een e-mail naar de contactpersoon. Deze meldt je aan via de keuzemogelijkheid ‘GelrePas / Betaal aan kassa’. 

Meet & Greet met lees- en studiekringen in de bibliotheek Renkum

Om mensen te enthousiasmeren om hun liefde voor boeken te delen, hun kennis te vergroten en andere mensen te ontmoeten, organiseert de Bibliotheek Veluwezoom maandag 18 september van 14.00- 16.00 uur een Meet & Greet met lees- en studiekringen in de Bibliotheek Renkum. Er zijn onder meer proefsessies met lokale lees- en studiekringen, er wordt informatie geboden over digitale bronnen die je als leesclub of studiekring kunt raadplegen en de bibliotheek laat zien hoe je e-books kunt lenen.

Een studiekring. Iets voor jou?
Een studiekring is een vaste groep van 10 tot 15 senioren, die eens per week of om de veertien dagen bij elkaar komt om een onderwerp te bespreken. Tijdens de Meet en Greet is Studiekring Oosterbeek aanwezig om uit te leggen wat een studiekring is en wat het voor je kan betekenen om deel te nemen aan een studiekring. Geïnteresseerden kunnen geheel vrijblijvend aansluiten en kennismaken met de deelnemers.

Liefde voor boeken delen
Stichting Senia, de landelijke organisatie voor lees-, muziek-en luisterclubs, is aanwezig om te vertellen over de mogelijkheden die hun organisatie biedt. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in literatuur, filosofie of geschiedenis? Dan kun je je aanmelden als belangstellende. Senia zorgt ervoor dat je aansluiting vindt bij gelijkgezinden in je eigen woonplaats.

Digitale bronnen en e-books van de bibliotheek
Via de bibliotheek heb je toegang de Uittrekselbank, Literom, Delpher en nog veel meer. Digitale bronnen die leesclubs en studiekringen goed kunnen gebruiken.
Als leesclub is het soms moeilijk om allemaal tegelijk aan het juiste boek te boek te komen. Daarom kan het handig zijn om e-books te lenen van de online bibliotheek. De bibliotheek laat zien waar je de e-books vindt en hoe je ze downloadt. Neem je e-reader of iPad voor de zekerheid maar vast mee!

Waar en wanneer?
De Meet & Greet met lees- en studiekringen is maandag 18 september van 14.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Renkum. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie is beschikbaar op www.bibliotheekveluwezoom.nl/agendawww.bibliotheekveluwezoom.nl/studiekringen en bij de Bibliotheek Renkum, tel. 0317-31 32 23

« Oudere berichten