Categorie: Cursussen en lezingen (Pagina 1 van 3)

Cursussen en lezingen in de gemeente Renkum

Eerste zondag van de maand: vraag het de boswachter!

Kom je regelmatig in de Veluwse natuur of in natuurgebied Planken Wambuis? Tijdens de zomermaanden heten onze boswachters je op de eerste zondag van de maand van harte welkom. De boswachters kennen Planken Wambuis goed en kunnen je er alles over vertellen. Kom langs tussen 13.00 en 15.00 uur en stel al je vragen!

De boswachters staan afwisselend bij parkeerplaats Planken Wambuis in Ede en middenin natuurgebied Planken Wambuis bij fietsknooppunt 63 in Otterlo. Een leuke stop tijdens je wandeling, fietstocht, buitenrit of hardlooprondje.

Data en locaties ‘Vraag het de boswachter’
Zondag 4 juni 13.00 – 15.00 uur:  parkeerplaats Planken Wambuis (Ede)
Zondag 2 juli 13.00 – 15.00 uur:   fietsknooppunt 63 (Otterlo). Deze locatie is alleen te voet, te fiets of te paard te bereiken.
Zondag 6 augustus 13.00 – 15.00 uur: parkeerplaats Planken Wambuis (Ede)
Zondag 3 september 13.00 – 15.00 uur: fietsknooppunt 63 (Otterlo). Deze locatie is alleen te voet, te fiets of te paard te bereiken.
Voor deze (gratis) activiteit mag je je aanmelden, maar dit is niet verplicht.

Adres parkeerplaats Planken Wambuis (Ede): Planken Wambuisweg 1a in Ede, schuin tegenover Restaurant Planken Wambuis.

Adres fietsknooppunt 63 (Otterlo): Mosselseweg in Otterlo, kruispunt bij fietsknooppunt 63 richting Boerderij-Theeschenkerij Mossel. Dit is de kruising met de ‘kudde’ gepolijste stenen van kunstenaar Adri Verhoeven tussen de Planken Wambuisweg en de Mosselseweg. Let op: deze locatie is alleen te voet, te fiets of te paard te bereiken.

Spreekuur over kunst en cultuur in bibliotheek Oosterbeek

Heb jij vragen of ideeën rondom kunst en cultuur? Dan helpen de Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ je graag verder met concreet advies. Eens per maand hebben zij een open spreekuur in de Bibliotheek Oosterbeek/De Klipper voor alle Renkumse organisaties, groepen, verenigingen en individuen die culturele activiteiten willen opzetten of organiseren.

Deel je idee, vraag of wens
Wil jij jouw idee uitvoeren, bijvoorbeeld een concert, dansvoorstelling of evenement, maar weet je niet hoe of waar? Heb je vragen over de financiering van je project? Of heb je een mooi idee dat een volgende stap nodig heeft? Met deze en andere vragen helpen de adviseurs van de Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ je graag verder met concreet advies. Zij doen dit omdat ze een nog bruisender cultureel leven in alle dorpen van Renkum willen stimuleren.

Het eerstvolgende spreekuur is donderdag 1 juni van 16.00-17.30 uur. Aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. Olga Kersten van Cultuurbedrijf RIQQ en Doeko Pinxt van Cultuurbedrijf RIQQ en de Bibliotheek Veluwezoom zitten op de mozaïekbank voor de Bibliotheek Oosterbeek klaar met koffie en thee. Het volgende spreekuur is op donderdag 6 juli, eveneens van 16.00-17.30 uur.

Vragen/meer informatie
Neem contact op met Olga Kersten, medewerker projectontwikkeling, innovatie en fondsenwerving van de Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ, olga@cultuurbedrijfriqq.nl of Doeko Pinxt, directeur-bestuurder van de Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ, doeko.pinxt@bibliotheekveluwezoom.nl.

Samenwerking de Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ
De Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ zijn in 2022 bestuurlijk gefuseerd en werken steeds meer samen. Vanaf 2024 zullen zij ook juridisch gefuseerd zijn. Daarmee komen taal, kunst, cultuur en educatie onder één dak. Vanuit hun zes bibliotheeklocaties en een openluchttheater organiseren ze uiteenlopende leesbevorderings- en digiprogramma’s, exposities, wijkprojecten, muziek in de klas en nog heel veel meer. Hun locaties fungeren als huiskamers van de samenleving en als toegangspoort tot informatie, kennis en cultuur voor inwoners van de gemeenten Renkum, Rheden en Rozendaal.

Dauwtrappen met ontbijt op hemelvaartsdag, 18 mei

Hemelvaartsdag! Dat betekent van oudsher Dauwtrappen.
Wakker worden met de vogels. Wandelschoenen aan en hup de natuur in.
Met een ervaren natuurgids naar het ‘Paradijs’, het meest idyllische deel van het Renkums Beekdal. Het wordt een wandeling voor mensen die goed ter been zijn (ca. 9 km lang, ca. 2 uur).
Kleding en schoeisel aangepast aan het weer en de toestand van de paden. Helaas niet geschikt voor kinderwagens of buggy’s.
Halverwege gebruiken we een eenvoudig ontbijt in het NIVON-huis ‘De Bosbeek’.

Datum:         Donderdag 18 mei 2023
Tijden:          6:00 uur – ca. 8:30 uur
Startplaats: Bezoekerscentrum Renkums Beekdal, Nieuwe Keijenbergseweg 170, Renkum
Kosten:         € 14,00 per persoon, inclusief ontbijt. Kinderen t/m 11 jaar betalen € 7,00
Aanmelden:   Uiterlijk op 15 mei. Klik op Aanmelden en Betalen. Zoek in de Activiteitenkalender de juiste datum en klik op de activiteit.
                             Kinderen t/m 11 jaar apart aanmelden met kortingscode ‘Korting 50 procent’. Zie de toelichting hieronder.
Contact:         wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262

Toelichting voor gebruikers van ‘Aanmelden en Betalen‘
(Wie niet werkt met iDEAL kan zich aanmelden via wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl )
Als je klikt op Aanmelden en Betalen kom je in de Activiteitenkalender. Ga naar de juiste datum en klik op de activiteit. In het venster ‘Evenement Bekijken’ zie je hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn. Als er nog plaats is klik dan op ‘Deelname toevoegen’(Als het maximum aantal deelnemers is bereikt dan ontbreekt deze knop.
Vul in het aanmeldvenster je gegevens in. Kies in het veld ‘Kortingscode’ ‘Geen korting’ voor personen van 12 jaar en ouder.Kinderen t/m 11 jaar moeten apart worden aangemeld. Kies voor hen in het veld ‘Kortingscode’ ‘Korting 50 procent’.
Als alles is ingevuld klik dan op ‘Maak Deelname’ om door te gaan naar de Betaalmodule.
Na betaling met iDEAL verschijnt een bevestiging van de aanmelding. Je ontvangt ook een bevestiging van de betaling per e-mail.
Een dag voor de datum van de activiteit ontvang je nog een herinnering.
Annuleren is mogelijk tot 15 mei, via een e-mail naar de contactpersoon die vermeld staat in de aankondiging. Wij bevestigen dan de annulering en zorgen dat je betaling wordt teruggestort.

Hoe kunstig is kunstmatige intelligentie? Lezing over de invloed van AI op de kunstsector

‘Een schilderij van een kat, alsof het was geschilderd door Vincent van Gogh.’ Met behulp van kunstmatige intelligentie kan deze tekst in een paar seconden realiteit worden. Gaat dit kunstenaars vervangen, of wordt het een handig hulpmiddel voor kunstenaars om mee te werken? Kunstenaars Sjoerd en Jippe laten dinsdagavond 23 mei in de Bibliotheek Oosterbeek/De Klipper zien hoe kunst en technologie hand in hand kunnen gaan.

 Kunst & AI

Kunstenaars Jippe Liefbroer en Sjoerd Mol studeerden Art & Design aan Artez in Arnhem. Ze laten je de verbluffende mogelijkheden zien van kunst maken met kunstmatige intelligentie, waaronder DALL-E 2. Dit programma zet beschrijvingen om in hyperrealistische afbeeldingen. Een nieuwe evolutie in de kunstwereld, allemaal met behulp van kunstmatige intelligentie. Natuurlijk houden ze het niet alleen bij de theorie, maar ga je ook zelf aan de slag met dit soort programma’s.

Deze interactieve lezing neemt je mee in de wereld van digitale kunst en daagt je uit om na te denken over de mogelijkheden en de uitdagingen van kunstmatige intelligentie in de kunst. Hoe beïnvloedt deze technologie het maakproces? Waar staan we voor als het gaat om de toekomst van digitale kunst? Wat voor impact heeft het op makers?

 Themaprogramma Kunstmatige intelligentie

De presentatie AI en kunst: de toekomst van de kunstsector is onderdeel van ons themaprogramma over kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie – ook wel artificiële intelligentie of kortweg AI – is inmiddels niet meer weg te denken uit ons bestaan. Maar wat AI is en wat we ermee kunnen, blijft voor velen een vraag. Om meer inzicht te geven in de kansen en risico’s die AI met zich meebrengt, organiseert de Bibliotheek Veluwezoom tot en met juni 2023 een gevarieerd programma over dit onderwerp. Ontdek wat we nog meer organiseren via www.bibliotheekveluwezoom.nl/thema

Meer informatie en aanmelden

De presentatie AI en Kunst: de toekomst van de kunstsector is dinsdag 23 mei van 19.30- 21.30 uur in de Bibliotheek Oosterbeek/De Klipper. De entree is € 10,- voor niet-leden, €7,50 voor leden met een standaard abonnement en gratis voor leden met een plusabonnement. Tickets zijn verkrijgbaar via de Bibliotheek Oosterbeek, tel. 026-333 49 82 en via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda.

Maak kennis met kunstmatige intelligentie met AI-expert Jurjen Helmus

Expert op het gebied van datawetenschappen, Jurjen Helmus, komt op dinsdagavond 2 mei naar de Bibliotheek Oosterbeek/de Klipper. Hij legt op een begrijpelijke manier uit wat kunstmatige intelligentie, kortweg AI, is en welke gevaren en kansen deze technologie met zich meebrengt. Zo leer je de basisprincipes van AI kennen en wat je er allemaal mee kan doen.

AI is nu al onderdeel van ons leven. Misschien heb je wel eens gebruik gemaakt van het spraakmakende computerprogramma ChatGPT, of heb je een (klein)kind, neefje of nichtje die wel eens een werkstuk ermee heeft geschreven. Jurjen Helmus legt uit wat de mogelijkheden van AI zijn, maar ook welke gevaren deze technologie met zich meebrengt. Hij leert je begrijpen wat AI is én wat deze technologie wel en niet kan.

Het klinkt steeds meer alsof grote bedrijven als Facebook, Google, Apple of Microsoft van alles van je weten. Dat ze ook voor een groot deel de macht lijken te hebben en dat algoritmes steeds meer bepalen wat we wel en wat we niet zien.

Jurjen Helmus legt in deze interactieve lezing uit dat dat wel meevalt. Hij nuanceert het beeld dat we niet weten hoe algoritmen werken en dat big tech de macht heeft. De computer is dan wel steeds slimmer aan het worden, nog steeds blijft de mens de baas. Ook AI gaat – net als data – geen mensen vervangen of alle problemen oplossen. Maar de technologie is wel ontzettend handig en biedt veel mogelijkheden voor projecten waar mensen anders geen tijd voor zou hebben.

 Jurjen Helmus
Als íemand ons kan uitleggen wat kunstmatige intelligentie is, is het Jurjen Helmus. Jurjen is expert op het gebied van datawetenschappen en oprichter van de podcast De Dataloog. In deze podcast bespreekt hij op laagdrempelige en toegankelijke wijze onderwerpen als kunstmatige intelligentie, chatrobots en nepnieuws.

 Themaprogramma over kunstmatige intelligentie
De interactieve lezing van Jurjen is onderdeel van het nieuwe themaprogramma van de Bibliotheek Veluwezoom, over kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie – ook wel artificiële intelligentie of kortweg AI – is inmiddels niet meer weg te denken uit ons bestaan. Maar wat AI is en wat we ermee kunnen, blijft voor velen een vraag. Om meer inzicht te geven in de kansen en risico’s die AI met zich meebrengt, organiseert Bibliotheek Veluwezoom van maart tot en met juni 2023 een gevarieerd programma over dit actuele onderwerp. Kijk voor het programma en meer informatie op: https://www.bibliotheekveluwezoom.nl/thema

 Meer informatie en aanmelden
De presentatie van Jurjen Helmus is dinsdag 2 mei van 19.30- 21.30 uur in de Bibliotheek Oosterbeek/de Klipper.
De entree is €7,50 voor niet-leden, €5,- voor leden met een standaard abonnement en gratis voor leden met een plusabonnement.
Tickets zijn verkrijgbaar via de Bibliotheek Oosterbeek, tel. 026-333 49 82 en via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda

‘Rewilding’ de Veluwe: lezing in De Beken op woensdag 19 april


De natuur in ons land gaat hard achteruit, voornamelijk door de mens. Rewilding is een manier om die achteruitgang te stoppen. Rewilding is het herstellen van natuurlijke processen en dynamiek in het landschap. Zoals het opnieuw laten meanderen van een rivier, door een dam te verwijderen. Of terugbrengen van verdwenen plant- en diersoorten, zoals wilde appel of bever. Rewilding is niet iets voor verlaten wildernissen. We doen het juist in landschappen die zijn gedomineerd door de mens, zoals de uiterwaarden in de Gelderse Poort, die aan de natuur zijn teruggegeven. Of door het laten verwilderen van de Leuvenumse Beek op de Veluwe.

Rewilding levert win-win situaties op voor mens én natuur, zoals hoogwater-veiligheid, of schoon drinkwater. Wat kan rewilding betekenen voor de Veluwe? Welke natuurlijke processen willen we herstellen, bijvoorbeeld in de Renkumse beekdalen. En hoe dan?

Marieke Reisinger en Judith Slagt werken bij ARK Rewilding Nederland aan het project Rewilding de Veluwe.

Plaats:             Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum:           Woensdag 19 april 2023
Aanvang:        19:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten:            €5,00 voor toegang en koffie/thee
Aanmelden :     Klik op Aanmelden en Betalen. Zie Toelichting aanmelden en Betalen.
Contact:               wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262

Is reizen met het OV lastig voor u?

Heeft u vragen over het reizen met het openbaar vervoer? OV-ambassadeurs helpen u graag op weg. Zij zijn het reizen met het openbaar vervoer gewend en helpen u het gemak van het openbaar vervoer ervaren. Er zijn verschillende activiteiten waar u met vragen bij een OV-ambassadeur terecht kunt.

Interactieve online informatiebijeenkomsten

Zo bieden OV-ambassadeurs interactieve online informatiebijeenkomsten aan. In een klein groepje legt een OV-ambassadeur u stapsgewijs uit welk abonnement het beste bij u past, of hoe u bijvoorbeeld een OV-chipkaart kunt aanvragen en gebruiken.

De eerstvolgende interactieve bijeenkomst vindt plaats op:

  • Dinsdag 4 april 2022

De bijeenkomst start om 13:30 uur en duurt maximaal een uur. Deelname hieraan is gratis.

U kunt zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl, of te bellen naar 038 – 45 40 130. Na aanmelding ontvangt u een inlogcode waarmee u op een telefoon, tablet of computer (met camera en microfoon) kunt inloggen. Mocht u het lastig vinden om in te loggen, dan kunnen OV-ambassadeurs u hier telefonisch bij helpen.

Na afloop van de bijeenkomst is er een mogelijkheid om een vervolgafspraak of een proefreisje met een OV-ambassadeur in te plannen. Zo kunt u goed voorbereid op pad.

Activiteiten OV-ambassadeurs

Naast de interactieve online informatiebijeenkomsten is er ook een telefonisch spreekuur en vinden er maandelijks inloopspreekuren, proefreisjes en fysieke informatiebijeenkomsten plaats. Kijk voor een overzicht van deze activiteiten en meer informatie op: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur

Contactinformatie OV-ambassadeurs
p/a YMCA (uitvoerder project)
Peterskampweg 12, 8031 LK Zwolle
tel. 038 – 454 01 30

Grote opkomst bij wandeling Heidesteinpark

Op 4 maart hebben we met meer dan 40 mensen door het park gewandeld. Op verschillende plekken werd stilgestaan om uit te leggen wat de voorlopige plannen zijn in het park. Mensen die al heel lang in de buurt woonden, vertelden hoe het er vroeger uitzag.  Goed om te horen en er werd ook flink geluisterd. Aansluitend was er een bijeenkomst in Buurth. Daar hebben we nog met elkaar gesproken over de concrete plannen. Veel mensen waren verbaasd dat ze nu pas van de plannen hoorden. Als dorpsplatform hadden we benadrukt dat het huis-aan-huis flyeren het beste werkt om mensen te bereiken. Dat is gedaan en er waren dus juist veel mensen die in de buurt woonden. Alle opmerkingen worden meegenomen en er wordt gekeken of dat past in de plannen. Dan wordt er een definitief plan gemaakt. Zinvolle bijeenkomst en de stemming was ook erg positief.

Bijeenkomst Platform Erfgoed Renkum

Op maandag 3 april is er vanaf 19.30 uur een bijeenkomst van PER (Platform Erfgoed Renkum) in de Beekdalhoeve, Bennekomseweg 160.

Programma:

19.30 – 19.45 uur Ontvangst – inloop
19.45 – 19.50 uur Korte toelichting op het programma
19.50 – 20.25 uur Ben Nouw – voorzitter van het EPA-Apeldoorn
20.25 – 20.45 uur Open Monumentendag door Raymond den Burger
20.45 – 21.00 uur Korte pauze
21.00 – 21.20 uur Stichting Buitens van Renkum
21.20 – 21.45 uur Interactieve sessie wensen en verwachtingen
Vanaf 21.45 uur Tijd om na te praten en te netwerken

Om een idee te hebben van het aantal deelnemers graag aanmelden voor 1 april a.s. via deze pagina.

Verkiezingsdebat over de Renkumse Beekdalen op 7 maart om 19.30 uur in Doelum

In het kader van het Gebiedsproces Renkumse Beekdalen en de aanstaande verkiezingen van Provinciale Staten- en Waterschappen nodigen wij u van harte uit voor ons ‘Verkiezingsdebat over de Renkumse Beekdalen’.

Wij hebben de politieke partijen die zich voor deze verkiezingen kandidaat stellen uitgenodigd om uit te leggen wat zij in de Provinciale Staten en het Waterschap willen bereiken voor de Renkumse Beekdalen.

Het belooft een levendig debat te worden over hoe de partijen de natuur willen herstellen en zorgen voor weer water in de beken.
Het debat wordt geleid door Louis ter Huurne (voormalig wethouder en raadslid gemeente Renkum).

Het wordt voorafgegaan door twee korte presentaties:

Wilco Klutman (Arcadis): “Hoe het water uit het beekdal verdwijnt”
Thijs Harmsen (Kennisnetwerk Uitdaagrecht): “Van onderop uitgedaagd”

Datum:                           Dinsdag 7 maart
Tijd:                                 Aanvang 19:30 uur. Inloop vanaf 19:00 uur
Locatie:                           Doelum, Hogenkampseweg 45, 6871 JK Renkum
Toegang:                         Gratis
Aanmelden:                    Klik op AanmeldenToelichting Aanmelden
Contactpersoon:            wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl, Tel.: 06 3860 6262
Informatie:                      www.renkumsbeekdal.nl

« Oudere berichten