Categorie: Cursussen en lezingen

Cursussen en lezingen in de gemeente Renkum

Het Digicafé – Digisterker

Heb je ruzie met je smartphone of tablet? Lukt het niet om een e-book te lenen? Hapert je e-mail of heb je een vraag over andere digitale ontwikkelingen?

Bij de Bibliotheek kun je terecht met alle vragen en uitdagingen die je in de digitale wereld kunt tegenkomen.  

Het Digicafé biedt hulp bij allerlei vragen op digitaal gebied. Of je nu beginner of gevorderde bent, de medewerkers van het Digicafé zoeken samen met jou naar een antwoord. Loop gerust binnen! Je hoeft je niet vooraf aan te melden en deelnemen is gratis, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

In Renkum is de inloop op woensdag 14 september 2022 van 10.00-12.00 uur. 

 

Vind je het lastig om met de computer een afspraak te maken bij de gemeente?

Om online werk te zoeken bij het UWV? Of om digitaal huur- en zorgtoeslag aan te vragen? Volg dan de cursus Digisterker bij de Bibliotheek. In deze cursus leer je om je weg te vinden op de sites van de overheid. Ook leer je een DigiD aanvragen en gebruiken.

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur en begint op donderdag 15 september 2022 van 10.00 tot 12.00 uur.

De cursus is gratis, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Plaats:

JeugdBibliotheek Doorwerth / dorpshuis Ons Middelpunt
Mozartlaan 2 in Doorwerth.

Wil je je aanmelden of heb je vragen? Bel dan met 06-10 13 94 93 of mail naar info@bibliotheekveluwezoom.nl en vraag naar de cursus Digisterker.

 

Lezing ‘Op fietsvakantie!?

Op fietsvakantie gaan is een duurzaam en voordelig alternatief voor een vlieg- of autovakantie. Maar, hoe regel je zo'n fietsvakantie? Ga je kamperen of elders overnachten? Welke uitrusting heb je nodig? Wat zijn de kosten?

Fietsvakantie-ervaringsdeskundige Eveline Bremmer vertelt er over en ze deelt haar liefde voor het fietsen.

Dinsdagavond 31 mei 2022 in de Bibliotheek Oosterbeek.

Eveline Bremmer's liefde voor het fietsen begon al op jonge leeftijd. Op veertienjarige leeftijd beleefde ze haar eerste fietsavontuur op een oude fiets met veel te zware bepakking naar Luxemburg. Vele, vele fietsavonturen later, naar allerlei Europese uithoeken, vertrok ze in 2017 naar de Noordkaap.

Eveline vertelt over deze bijzondere solo-reis. Ze fietste via Noord-Duitsland naar Denemarken, ging met de boot naar Zweden om Midsommar te vieren en volgde de kustroute van Noorwegen verder noordwaarts. Veel zon, regen, kou, sneeuw, ansichtkaartwaardige landschappen en bijzondere ontmoetingen later bereikte ze haar doel: de Noordkaap!

Eveline deelt haar fietservaring graag met anderen. Ze gaat in op duurzaamheid, planning, uitrusting, overnachten, kosten en andere praktische zaken. Maar natuurlijk vertelt ze ook over het eenvoudige plezier dat fietsen haar geeft en zal ze ook jou enthousiast willen maken voor het fietsen. Wie weet, start jóuw fietsavontuur wel hier....?!

Bijeenkomst bijwonen?

Deze lezing ‘Op fietsvakantie!?’ vindt plaats op:

Dinsdag 31 mei 2022 van 19.30 tot 21.30 uur 

Bibliotheek Oosterbeek, Generaal Urquhartlaan 1.

Entree: € 2,50 voor leden van de bibliotheek, € 5,00 voor niet-leden. Plusabonnementhouders: gratis.

Reserveren kan via de Bibliotheek Oosterbeek, tel. 026-333 49 82 of via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda .

Cursus Digisterker Bibliotheek Renkum

Vind je het lastig om met de computer een afspraak te maken bij de gemeente? Om online werk te zoeken bij het UWV? Of om digitaal huur- en zorgtoeslag aan te vragen?

Volg dan de cursus Digisterker bij de Bibliotheek in Renkum. In deze cursus leer je om je weg te vinden op de sites van de overheid. Ook leer je een DigiD aanvragen en gebruiken.

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur en begint op woensdag 25 mei 2022 van 10.00 - 12.00 uur.

De cursus is gratis, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Plaats: de Bibliotheek Renkum, Europalaan 58, 6871BZ Renkum.

Wil je je aanmelden of heb je vragen? Bel dan met 06-10 13 94 93 of mail naar info@bibliotheekveluwezoom.nl en vraag naar de cursus Digisterker.

Ommuurde Tuin Renkum

Rhea Rekker en Lambert van Gils geven een lezing over De ‘Ommuurde Tuin’ in het Renkums Beekdal op woensdag 6 april 2022.

Rhea en Lambert werken al jaren als vrijwilliger in de Ommuurde Tuin van het Landgoed Oranje Nassau’s Oord. Tijdens de lezing vertellen zij over de rijke geschiedenis van deze tuin, die in de afgelopen decennia onder leiding van Esther Kuiler is omgetoverd van een in verval geraakte moestuin tot een fraaie biologische kwekerij met meer dan 400 verschillende groenten.

Het Digicafé

Het Digicafé is een maandelijkse, gratis bijeenkomst van de Bibliotheek Veluwezoom waar je terecht kunt met alle vragen en uitdagingen die je in de digitale wereld kunt tegenkomen.

Heb je ruzie met je smartphone of tablet? Lukt het niet om een e-book te lenen? Hapert je e-mail of heb je een vraag over andere digitale ontwikkelingen? Kom naar het Digicafé! We zoeken samen naar een antwoord. In de maand april legt de Bibliotheek bovendien uit wat tweestapsverificatie is en hoe je het gebruikt.

Door het instellen van tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je whatsapp-, e-mail- of internetaccount. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account te krijgen. Welke vormen zijn er en hoe stel je het in? Het Digicafé helpt je er graag mee.

Waar en wanneer?
• Maandag 4 april  2022 van 10:00 - 12:00 uur de Bibliotheek Dieren / De Bundel
• Dinsdag 5 april 2022 van 10:00 - 12:00 uur de Bibliotheek Oosterbeek (in De Klipper)
• Maandag 11 april 2022 van  10:00 - 12:00 uur de Bibliotheek Velp
• Woensdag 13 april  2022 van 10:00 - 12:00 uur de Bibliotheek Renkum
• Donderdag 21 april  2022 van 13:30 - 15:30 uur jeugdBibliotheek Doorwerth / dorpshuis Ons Middelpunt

Meer informatie: www.bibliotheekveluwezoom.nl/digicafe

4-delige cursus Nederlandse poëzie

Donderdag 14 april 2022 start er in de Bibliotheek Oosterbeek een 4-delige cursus over Nederlandse poëzie.

Neerlandica Anna Schimmel laat je kennismaken met verschillende dichtvormen, met dichtkunst/lyriek, de geschiedenis van de dichtkunst, van ‘de Tachtigers’ tot en met hedendaagse dichters, en je gaat zelf met verschillende schrijftechnieken aan de slag om een poëtische tekst te schrijven!

De bijeenkomsten starten steeds met de introductie van twee dichters: een uit het verleden en een uit recente tijden. Samen met de andere deelnemers lees en bespreek je deze gedichten. Na een korte pauze draagt een van de cursisten zijn of haar lievelingsgedicht voor en ga je zelf creatief aan de slag met verschillende dichtvormen. Neerlandica Anna Schimmel is gepensioneerd docente Nederlands en woont in Renkum.

Deelnemen aan de poëziecursus?

De 4-delige cursus vindt plaats op donderdag 14, 21, 28 april en 12 mei 2022 van 19.30- 21.30 uur in de Bibliotheek Oosterbeek. Generaal Urquhart laan 1.

Kosten:

€ 40,00 voor leden van de bibliotheek, € 60,00 voor niet-leden.

Aanmelden kan via de Bibliotheek Oosterbeek, tel: 026-333 49 82 of via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda.

Grip op je digitale leven

Weet jij welke persoonlijke gegevens van jou op het internet zwerven? En wat bedrijven doen met jouw gegevens? Kies jij kritisch en bewust welke gegevens je met anderen deelt en welke niet? Weet jij wat je kunt doen om je digitale voetafdruk te verkleinen? Voor de meesten van ons is het antwoord op deze vragen ‘nee’.

Daarom biedt de Bibliotheek Veluwezoom de workshopreeks ‘Grip op je digitale leven’ aan in de bibliotheek in Oosterbeek.

De workshopreeks start donderdagavond 24 maart 2022 in de Bibliotheek Oosterbeek (in De Klipper).

In drie bijeenkomsten word je je bewust van de digitale sporen die je achterlaat en zet je praktische stappen die bijdragen aan het voorkomen van een ongewenste dataverzameling. Het resultaat: een nieuwe digitale persoonlijkheid en minder ongemakkelijke consequenties op de langere termijn.

 

Mediavaardig én mediabewust

De Bibliotheek wil mensen mediavaardiger én mediabewust te maken. Je kritisch en bewust laten omgaan met internet en je informeren over de impact van digitale ontwikkelingen, op de samenleving, maar ook op jouw eigen leven. Immers, alle data die op onze mobiele apparaten, diensten en accounts staan, worden verzameld, geanalyseerd, gedeeld en verkocht. En na een tijdje komen uit al die data individuele patronen tevoorschijn. Iedereen die deze gegevens verzamelt en gebruikt, kent zo onze gewoontes, onze vrienden, wat we leuk vinden. En… onze geheimen.

 

Data Detox

De workshopreeks is gebaseerd op een product van Bibliotheken Fryslân: de Data Detox Kit. Een achtdaagse ’kuur’ waarmee mensen zelfstandig aan de slag kunnen gaan om hun digitale voetafdruk te verkleinen (zie ook: www.data-detox.nl). In de workshopreeks van de Bibliotheek Veluwezoom begeleiden lees/mediacoaches de deelnemers door verschillende stappen uit de Data Detox Kit, ze illustreren de informatie met filmpjes en behandelen actuele ervaringen uit de praktijk. Deelnemers werken op hun eigen laptop of tablet, zodat ze na afloop van de workshopreeks met een compleet nieuwe, opgeschoonde ‘digitale persoonlijkheid’ naar huis gaan.

 

Meer informatie en aanmelden

De workshopreeks is op:

  • Donderdag 24 maart, 31 maart en 7 april 2022
  • Van 19.30-21.00 uur
  • Bibliotheek Oosterbeek

De kosten voor de deelname aan de workshopreeks zijn € 30,- (3 bijeenkomsten en een Data Detox Kit)
(en gratis voor plusabonnementhouders).

Kijk voor meer informatie en aanmelden op: www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda

Studiekring

Houdt u ook niet van borrelpraat en theekransjes?

Moet een gesprek echt ergens over gaan? Dan is de Studiekring iets voor u. Donderdag 17 maart om 14.30 uur is de eerste bijeenkomst van de Studiekring in de Bibliotheek Oosterbeek.

Een Studiekring is een succesvolle combinatie van ontmoeten, ervaringen delen en iets nieuws ontdekken. Na deze startbijeenkomst hopen we een vaste groep deelnemers te enthousiasmeren vaker bijeen te laten komen om met elkaar in gesprek te gaan over allerlei interessante onderwerpen.

Wat is een Studiekring?

Een studiekring is een vaste groep van 10 tot 15 mensen, die eens per week of om de veertien dagen bij elkaar komt. Actualiteiten worden doorgesproken en een zelf gekozen onderwerp wordt per toerbeurt door de deelnemers uitgewerkt en gepresenteerd. Het doel van een Studiekring is om samen op de hoogte te blijven van de maatschappelijke ontwikkelingen en om kennis, ideeën en meningen met elkaar te delen. Doorgaans ontstaan er binnen een Studiekring hechte vriendschappen die jarenlang kunnen blijven bestaan.

Wat zijn de onderwerpen?

Economie, filosofie, wereldgodsdiensten of hobby’s als reizen, voeding en gezondheid; bij een Studiekring gaat de wereld voor je open!

Startbijeenkomst:

Ben jij een 50-plusser die zich op persoonlijk vlak wil (blijven) ontwikkelen? Iemand die wil sparren met leeftijdgenoten over wat je écht bezighoudt? Dan ben je donderdag 17 maart 2022 van 14.30-16.30 uur van harte welkom in de Bibliotheek Oosterbeek, Gen. Urquhartlaan 1 tel: 026-333 49 82.

De toegang is gratis, maar van te voren reserveren stellen we op prijs.

Dit kan via de medewerkers van Bibliotheek Oosterbeek of via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda.

Meer informatie?

Bel of mail met: Ilse Paulus, lees/mediacoach van de Bibliotheek Veluwezoom: ilse.paulus@bibliotheekveluwezoom.nl - tel. 06-44 29 41 85

Veilig en gemakkelijk reizen met Openbaar Vervoer (OV)

De provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel vinden het belangrijk dat iedereen met het openbaar vervoer veilig en gemakkelijk kan reizen. Daarom geven OV-ambassadeurs, vrijwilligers en 55+, uitleg over reizen met trein en bus aan leeftijdsgenoten. Op deze manier helpen ze het reizen met openbaar vervoer laagdrempeliger te maken voor wie hier hulp bij kan gebruiken. Met vragen over reizen met het openbaar vervoer kunt u nog wel terecht bij OV-ambassadeurs!

Interactieve online informatiebijeenkomst over het reizen met het OV

(Opnieuw) leren reizen met het openbaar vervoer.
Als reizen met de bus of trein weer gewoon kan, is het misschien niet duidelijk hoe dat precies in z’n werk gaat. Dan biedt de interactieve online OV-informatiebijeenkomst uitkomst.

Er zijn  interactieve bijeenkomsten gepland op:

  • dinsdag 15 maart 2022
  • maandag 11 april 2022

De bijeenkomst begint om 13.30 uur en duurt maximaal een uur.

In een klein groepje legt een OV-ambassadeur stapsgewijs uit hoe een OV-chipkaart aanvragen en te gebruiken in het openbaar vervoer gaat. OV-ambassadeurs zijn vrijwilligers, senior en ervaren OV-gebruikers, die andere senioren wegwijs maken in het openbaar vervoer.

Na aanmelding via e-mail ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl of telefoon 038 – 45 40 130 ontvangen deelnemers een inlogcode. Voor het deelnemen aan deze bijeenkomst hebben deelnemers een telefoon, tablet of computer nodig met camera en microfoon. Mensen die niet precies weten hoe een inlogcode werkt kunnen telefonisch op weg geholpen worden.

Na deze bijeenkomst is er de mogelijkheid om een afspraak te maken met de OV-ambassadeur voor uitleg op het station en het maken van een proefreisje onder begeleiding.

Deelname is gratis. Bij een eventueel proefreisje betaalt de deelnemer zelf de reiskosten.

Telefonisch spreekuur voor vragen over het OV dagelijks bereikbaar

Bent u 55+ en heeft u vragen over reizen met het openbaar vervoer?
Maak dan gebruik van het telefonisch spreekuur. Wilt u weten hoe u een OV-chipkaart aanvraagt of hoe de 40% korting voor samen reizen werkt? Wilt u meer weten over de coronamaatregelen in het OV? Of juist informatie over verlenging van abonnement, keuzedagen. Het kan ook zijn dat u (onverwachts) noodgedwongen afhankelijk van het OV bent maar nog niet hoe het werkt.

Bel dan met een OV-ambassadeur tijdens het telefonisch spreekuur. De OV-ambassadeur neemt met het antwoord met u door. Dat kan telefonisch of via beeldbellen.

Wanneer:

  • Maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 tot 12.00 uur
  • Dinsdag en donderdag tussen 13.30 tot 15.00 uur
  • Maandag en woensdag tussen 18.30 tot 20.00 uur

Telefoonnummer: 038 - 303 70 10

De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg!
Voor meer informatie: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur

Contactinformatie OV-ambassadeurs
p/a YMCA (uitvoerder project)
Peterskampweg 12
8031 LK Zwolle
tel, 038-454 01 30