Categorie: Nieuws 2023 (Pagina 1 van 4)

Jaarverslag dorpsplatform over 2023

Het dorpsplatform RenkumHeelsum geeft bewoners de mogelijkheid om mee te denken en te werken aan hun woon- en leefomgeving. Het dorpsplatform helpt zorgen voor een duurzame kwaliteit, leefbaarheid en veiligheid in Renkum en Heelsum. 

Werkwijze
Iedereen is welkom bij alle vergaderingen en bij alle buurtwandelingen, en eventuele andere acties. Er is geen vast lidmaatschap meer. De data van vergaderingen en wandelingen worden via de website bekend gemaakt. Verder is het dorpsplatform betrokken bij grote trajecten in Renkum en Heelsum, bijvoorbeeld in 2023 bij de bebouwing van de grond waar vroeger de A.Schweitzerschool stond, evenals bij de scholenstrip (Bram Streeflandweg). De voortgang van trajecten wordt besproken in de vergaderingen.

Buurtwandelingen
De buurtwandelingen zijn de basis van ons werk. Door de wandelingen komen we in gesprek met inwoners in Renkum en Heelsum. Daar horen we waar men zich druk over maakt in een bepaalde wijk. We kiezen de wandelingen op grond van waar wij denken dat het goed zou zijn te wandelen. Zi zijn we dit jaar gaan wandelen:
– Omgeving Mr. van Damweg
– Andere kant van de Bennekomseweg
– Oostelijk van de Doornenkampseweg.
Bij alle wandelingen wordt altijd overhangend groen genoemd als irritant. En verder gaat het ook altijd over parkeren. Soms kan een slimme oplossing van een probleem gevonden worden, wat rechtstreeks met de gemeente niet mogelijk is. Daarom zijn we blij dat iemand van de gemeente meeloopt met de wandelingen.

Vergaderingen
Er zijn in totaal vier vergaderingen gehouden, op 16 januari, 8 mei, 28 augustus en 13 november. De meeste vergaderingen bevatten dezelfde aandachtspunten. Iedereen wordt bijgepraat over ontwikkelingen en bijeenkomsten die er zijn geweest.

Werkgroepen
Werkgroep Parenco:
we hebben een visie gegeven op de voorgestelde omgevingsvergunning

Werkgroep Europaplein: De beweegtuin is er gekomen. Iedereen kan gebruik maken van de apparaten. Er wordt ook flink gebruik van gemaakt. De beweegtuin werd onder grote belangstelling geopend door Olga Commandeur.

Werkgroep Bram Streefland gebied: de scholenstrip aan de Bram Streeflandweg wordt woninggebied. Het dorpsplatform werd vertegenwoordigd in de klankbordgroep. Het volgende inspraakmoment is als er bouwers bekend zijn.

Werkgroep A. Schweitzerschool: De voortgang is idem aan de Bram Streeflandweg. Het wochten is nu op overleg met de projectmanagers.

Herdenkingen: Het dorpsplatform was aanwezig bij twee herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Met de gemeente: 
– deelnam stakeholdersbijeenkomst over wonen
– deelname aan gesprek over inwonersparticipatie en inwonersinitiatieven
– deelname aan gesprekken over ouderenbeleid
– meegewerkt aan de komst van de beweegtuin op het Europaplein.

Met dank aan het enthousiasme van René, Nico, Kees, Cees, IJsbrand, Rien, Jacob en Sjanet, de vaste kern van het dorpsplatform. 

Geïnteresseerd geraakt? Wandel eens mee met een buurtwandeling, loop binnen bij een vergadering,

 

Beekdallezing 17 januari: ‘Insecten als bestuivers: kleur, geur en smaak’

Er is weer een Beekdallezing. Op woensdag 17 januari vanaf 19.30 uur.  De spreker is Joop van Loon (WUR)

Bestuiving door insecten is onmisbaar in de voortplanting van 65% van de bloemplanten. Wereldwijd helpen zo’n 150.000 insectensoorten bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Zij houden de plantenwereld in stand en zijn zelf afhankelijk van planten voor hun voedselvoorziening en voortplanting. Dat wekt de indruk van een harmonieuze samenwerking, maar er spelen ook belangenconflicten tussen insecten en planten. Er is sprake van verleiding, concurrentie en bedrog. Welke kenmerken van bloemen, zoals kleur, geur en smaak, trekken insecten aan? Hoe nemen insecten die kenmerken waar? Hoe kieskeurig zijn zij in het bezoeken van bloemen? Stemmen zij hun gedrag af op een bloemensoort die talrijk is in een bepaalde periode?
Prof. Joop van Loon is entomoloog. Hij bespreekt in zijn lezing deze en verwante vragen en hiaten in onze kennis van insect-bloemrelaties.

Plaats:              Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum:             Woensdag 17 december 2023
Tijden:              19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten:             €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze
Aanmelden:       Klik op Aanmelden en Betalen.
Zie verder hieronder de ‘Toelichting Aanmelden en Betalen ‘
Contact:            wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262

Gratis cursus ‘besparen via internet’

Bijna iedereen koopt wel eens iets via internet, maar er zijn ook een aantal gevaren. Niet iedereen merkt die gelijk op. Waar moet je op letten? Dat leer je bij gratis cursus ‘Besparen via internet’, die donderdag 23 november start in de Bibliotheek Doorwerth.

In deze vierdelige cursus leer je op een veilige manier aankopen doen via het internet. Zo bespaar je namelijk ook geld. Je leert

 • hoe je kunt beoordelen of een of een webshop betrouwbaar is,
 • hoe je erachter komt of de prijs van het product goed is
 • hoe je met wachtwoorden, keurmerken en vergelijkingssites omgaat
 • wat je wel en niet met reviews kunt
 • betalen via iDEAL
 • wat je kunt doen als er iets mis gaat

De cursusdata zijn:

 • donderdag 23 november 2023 10.00-12.00 uur (start)
 • donderdag 30 november 2023 10.00-12.00 uur
 • donderdag 7 december 2023 10.00-12.00 uur
 • donderdag 14 december 2023 10.00-12.00 uur

 Meedoen?
Wil je meedoen met de cursus Besparen via internet? Bel of app de Bibliotheek Veluwezoom via 06-26 03 53 15 of meld je aan via bibliotheekveluwezoom.nl/agenda.

Heeft u vragen over het OV? Ga naar de OV-ambassadeurs

Heeft u vragen over het reizen met het openbaar vervoer? OV-ambassadeurs helpen u graag op weg. Zij zijn het reizen met het openbaar vervoer gewend en helpen u het gemak van het openbaar vervoer ervaren. Er zijn verschillende activiteiten waar u met vragen bij een OV-ambassadeur terecht kunt.

Wat leerzaam! Nu weet ik welke stappen ik moet zetten om met de trein en de bus mee te kunnen. (Liesbeth, 70 jaar)

Interactieve online informatiebijeenkomst
Zo bieden OV-ambassadeurs interactieve online informatiebijeenkomsten aan. In een klein groepje legt een OV-ambassadeur u stapsgewijs uit welk abonnement het beste bij u past, of hoe u bijvoorbeeld een OV-chipkaart kunt aanvragen en gebruiken.

De eerstvolgende interactieve bijeenkomst vindt plaats op:

 • Woensdag 1 november 2023

De bijeenkomst start om 13:30 uur en duurt maximaal een uur. Deelname hieraan is gratis.

 U kunt zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl, of te bellen naar 038 – 45 40 130. Na aanmelding ontvangt u een inlogcode waarmee u op een telefoon, tablet of computer (met camera en microfoon) kunt inloggen. Mocht u het lastig vinden om in te loggen, dan kunnen OV-ambassadeurs u hier telefonisch bij helpen.Na afloop van de bijeenkomst is er een mogelijkheid om een vervolgafspraak of een proefreisje met een OV-ambassadeur in te plannen. Zo kunt u goed voorbereid op pad.

Activiteiten OV-ambassadeurs
Naast de interactieve online informatiebijeenkomsten is er ook een telefonisch spreekuur en vinden er maandelijks inloopspreekuren, proefreisjes en fysieke informatiebijeenkomsten plaats. Ook is er de mogelijkheid deel te nemen aan de cursus “Reizen met het openbaar vervoer”. Kijk voor een overzicht van deze activiteiten en meer informatie op: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur

Contactinformatie OV-ambassadeurs
p/a YMCA (uitvoerder project)
Peterskampweg 12, 8031 LK Zwolle
tel. 038 – 454 01 30

Kennismaken met schaken in de bibliotheek in Renkum

Schaakdocent Joren Mulder laat kinderen (van 7 tot 12 jaar) op een speelse manier kennismaken met schaken in de Bibliotheek Renkum. Met schaakpuzzels en spelletjes komen de beginselen van schaken voorbij en kunnen kinderen stap voor stap ontdekken of leren schaken iets voor hen is.
Schaken oefent een enorme aantrekkingskracht uit op kinderen. Die mooie schaakstukken op een zwart-wit geblokt bord. Een spel dat lijkt op een puzzel die tijdens het oplossen steeds verandert. Schaken heeft bovendien veel positieve effecten op de ontwikkeling van een kind. Van schaken wordt een kind slimmer. Logisch nadenken, problemen oplossen, creatief denken, analyseren én vooruitdenken, schaken is een spel waarop het helemaal aankomt op denkkracht.
Joren gaat 8 dinsdagmiddagen aan de slag. Kinderen kunnen alle 8 keren meedoen, maar ook per keer bekijken of ze mee willen doen. De kosten zijn € 2,50 per keer.

Data

Dinsdag 24 oktober 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 31 oktober 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 14 november 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 21 november 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 28 november 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 5 december 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 12 december 15:30 – 17:00 uur
Dinsdag 19 december 15:30 – 17:00 uur

Taalhuis zoekt taalmaatjes, iets voor jou?

Taalhuis Veluwezoom is op zoek naar taalmaatjes: vrijwilligers die mensen individueel helpen met het leren van de Nederlandse taal. Je spreekt 1 of 2 keer per week af en gaat op een ontspannen en gezellige manier oefenen met de Nederlandse taal: spreken, luisteren, lezen of schrijven. Woon jij in de gemeente Renkum, beheers je de Nederlandse taal goed en wil je iets betekenen voor anderen? Je bent heel erg welkom!

Heb je belangstelling voor deze vrijwilligersvacature en woon je in de (buurt van de) gemeente Renkum? Meld je aan via www.bibliotheekveluwezoom.nl/vacatures of neem contact op met Taalhuis Veluwezoom, e-mail: contact@taalhuisveluwezoom.nl of tel. 06-45 39 46 40. Of kom naar het Taalspreekuur in de Bibliotheek Renkum, elke dinsdag van 13.00 – 14.30 uur.

 

Plastic rapen en wandelen: wethouder Marinka Mulder opent plandelpunt in Bibliotheek Renkum

Door heel Nederland komen er steeds meer plandelpunten. Hier kan je een grijpstok en een afvalzak ophalen om zwerfafval in jouw buurt of wijk aan te pakken. Op vrijdag 27 oktober opent er een nieuw plandelpunt in de Bibliotheek Renkum. Wethouder Marinka Mulder van de gemeente Renkum zal het plandelpunt officieel openen om 15:30 uur.
Naast de feestelijke opening, vertelt Anton Damen “de Plandelman” over het statiegeldeffect. Daarna is iedereen welkom om samen aan de slag te gaan met de grijpstokken en afvalzakken, op zoek naar flesjes en blikjes met statiegeld erop.

Plandelbijeenkomsten Renkum
De Bibliotheek Renkum organiseert in najaar ‘23 en voorjaar ’24 een aantal plandelbijeenkomsten onder leiding van de Plandelman. Steeds met een ander thema. Leuk en leerzaam voor jong en oud! De Plandelman is de natuurlijke vijand van plastic zwerfafval en andere troep die niet op straat of de natuur hoort. Optimistischer dan Superman, eigenwijzer dan Batman en groener dan de Hulk. Zonder een bestraffend vingertje, wél met een duimpje omhoog. Zijn missie: laten zien dat er in ons allemaal een opruimheld schuilt. In de eigen straat, in het park, op het schoolplein of in het bos.

De Veluwe door schildersogen, op 25 oktober

‘Gelders Arcadië’, zo noemen landschapsarchitecten en toeristenorganisaties liefkozend de Veluwezoom, naar een paradijselijk landschap uit de Griekse oudheid. In de 19e eeuw had het Veluwse landschap ‘met zijne boschrijke heuvelen en valleijen met heldere snelvlietende beken’ een grote aantrekkingskracht op de schilders van de ‘Oosterbeekse School’. Zij zagen het landschap nog voordat adellijke lieden en rijke regenten uit het westen des lands er hun buitenplaatsen lieten bouwen. Dankzij hen weten wij hoe het er toen uitzag. Maar wie waren deze schilders en wat zochten zij hier?
Raymond den Burger vertelt ons meer over deze schilders en over veranderingen van het landschap in de periode 1840 – 1870. En daarmee ook over de reden waarom de meeste schilders weer vertrokken. Als (restauratie-)architect was Raymond verantwoordelijk voor de monumenteninventarisatie van de gemeente Renkum. Tegenwoordig is hij onder meer actief in het Platform Erfgoed Renkum en in de organisatie van de Open Monumentendagen.

Plaats:             Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum:           Woensdag 25 oktober 2023
Tijden:            19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten:           €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze. Consumpties vooraf zijn voor eigen rekening.
Aanmelden:  Klik op Aanmelden en Betalen. Zie verder hieronder de Toelichting Aanmelden en Betalen.
Contact:          wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262

Toelichting ‘Aanmelden en Betalen

Als je klikt op Aanmelden en Betalen dan kom je op onze Activiteitenkalender. Zoek de juiste datum en klik op de activiteit. In het venster ‘Evenement Bekijken’ zie je hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn. Als er nog plaats is klik dan op ‘Deelname toevoegen’. (Deze knop ontbreekt als het maximum aantal deelnemers is bereikt. Probeer het dan nog eens een dag voor activiteit. Er kunnen zich mensen afmelden.) Vul in het venster Deelname toevoegen’ je gegevens in. Ben je als vrijwilliger ingeschreven bij de Stichting Renkums Beekdal kies dan in het veld ‘Kortingscode’ voor ‘Korting 100 procent‘. Heb je een GelrePas kies dan bij aanmelding in het veld ‘Kortingscode’ voor ‘GelrePas’.   (Laat je GelrePas scannen voor aanvang van de activiteit. Het saldo moet toereikend zijn.) Geef aan of je een bevestiging van aanmelding wilt ontvangen. Ga door naar de Betaalmodule en betaal met iDEAL. Van een betaling ontvang je een bevestiging per e-mail. Een dag voor de activiteit ontvang je ook nog een herinnering. Annuleren is mogelijk tot 2 dagen voor de activiteit, via een e-mail naar de contactpersoon die vermeld staat in de aankondiging. Wij bevestigen je annulering en zorgen dat je betaling wordt teruggestort. Kan je niet werken met iDEAL? Stuur dan een e-mail naar de contactpersoon. Deze meldt je aan via de keuzemogelijkheid ‘GelrePas / Betaal aan kassa’. 

Inloopavond voormalig Albert Schweitzerschool

Na de fusie van de Albert Schweitzerschool en Jac. P. Thijsseschool, krijgt het voormalig schoolgebouw van de Albert Schweitzerschool een andere functie. We houden u graag op de hoogte van de toekomstige plannen en het vervolg. Daarom nodigen we u uit voor de inloopavond op 26 september 2023, vanaf 17.00 tot 19.00 uur in de Albert Schweitzerschool.
Situatie nu en in de toekomst
Op dit moment geeft het gebouw tijdelijk onderdak aan welzijnsorganisaties, zoals Huis van Renkum en Renkum voor Elkaar. Daarnaast maken Oekraïense scholieren, de Rivakids en de muziekharmonie gebruik van de leslokalen. Door de recente brand en de schade die daarbij ontstond, willen we snel van start met de ontwikkeling van het terrein en zijn we begonnen om plannen te maken voor de Goudsbloemstraat 2.
Om de haalbaarheid voor de toekomstige plannen op deze locatie te bepalen zijn er in de tussentijd: ruimtelijke, milieutechnische, natuurlijke en
financiële onderzoeken uitgevoerd. Ook is er gewerkt aan een ontwikkeling die kan rekenen op draagvlak vanuit de omgeving. Hiervoor zijn wij samen met een groep enthousiaste bewoners gestart met het invulling geven aan de ruimtelijke kaders voor het toekomstig gebied. Het dorpsplatform RenkumHeelsum heeft hieraan meegewerkt.
Resultaten klankbordgroep
Op 11 mei 2023 is tijdens de eerste bewonersavond gestart met het participatieproces voor de herontwikkelingslocatie van de Albert Schweitzerschool. Tijdens deze avond zijn de eerste behoeften, wensen en zorgen in beeld gebracht voor de toekomstige ontwikkeling op deze locatie. Om tot een gedragen plan te komen hebben we het participatietraject voortgezet met een selecte groep omwonenden. Deze selecte groep dient als klankbordgroep voor de overige buurtbewoners. De klankbordgroep heeft met deze rol invulling gegeven aan de ruimtelijke kaders voor de toekomstige ontwikkeling op de locatie van de Albert Schweitzerschool. We nodigen u uit om de resultaten te komen bekijken tijdens de inloopavond op 26 september 2023.

Doel inloopavond
Het doel is u te informeren over het resultaat van de toekomstige plannen en u op de hoogte te stellen van het vervolg. Daarbij kunt u denken aan besluitvorming door de gemeenteraad en over de procedure om te komen tot een ontwikkeling. De procedure houdt in dat marktpartijen
(ontwikkelaars) zich kunnen inschrijven om de locatie te gaan ontwikkelen.
Heeft u nog vragen? Bel dan met ons Servicepunt op (026) 33 48 111 of gebruik bovenstaand emailadres. Wij zien u graag daar!
Met vriendelijke groet,
J. (Jaap) van den Langenberg
Projectleider ‘ontwikkellocatie Albert Schweitzerschool’
Gemeente Renkum

Meet & Greet met lees- en studiekringen in de bibliotheek Renkum

Om mensen te enthousiasmeren om hun liefde voor boeken te delen, hun kennis te vergroten en andere mensen te ontmoeten, organiseert de Bibliotheek Veluwezoom maandag 18 september van 14.00- 16.00 uur een Meet & Greet met lees- en studiekringen in de Bibliotheek Renkum. Er zijn onder meer proefsessies met lokale lees- en studiekringen, er wordt informatie geboden over digitale bronnen die je als leesclub of studiekring kunt raadplegen en de bibliotheek laat zien hoe je e-books kunt lenen.

Een studiekring. Iets voor jou?
Een studiekring is een vaste groep van 10 tot 15 senioren, die eens per week of om de veertien dagen bij elkaar komt om een onderwerp te bespreken. Tijdens de Meet en Greet is Studiekring Oosterbeek aanwezig om uit te leggen wat een studiekring is en wat het voor je kan betekenen om deel te nemen aan een studiekring. Geïnteresseerden kunnen geheel vrijblijvend aansluiten en kennismaken met de deelnemers.

Liefde voor boeken delen
Stichting Senia, de landelijke organisatie voor lees-, muziek-en luisterclubs, is aanwezig om te vertellen over de mogelijkheden die hun organisatie biedt. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in literatuur, filosofie of geschiedenis? Dan kun je je aanmelden als belangstellende. Senia zorgt ervoor dat je aansluiting vindt bij gelijkgezinden in je eigen woonplaats.

Digitale bronnen en e-books van de bibliotheek
Via de bibliotheek heb je toegang de Uittrekselbank, Literom, Delpher en nog veel meer. Digitale bronnen die leesclubs en studiekringen goed kunnen gebruiken.
Als leesclub is het soms moeilijk om allemaal tegelijk aan het juiste boek te boek te komen. Daarom kan het handig zijn om e-books te lenen van de online bibliotheek. De bibliotheek laat zien waar je de e-books vindt en hoe je ze downloadt. Neem je e-reader of iPad voor de zekerheid maar vast mee!

Waar en wanneer?
De Meet & Greet met lees- en studiekringen is maandag 18 september van 14.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Renkum. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie is beschikbaar op www.bibliotheekveluwezoom.nl/agendawww.bibliotheekveluwezoom.nl/studiekringen en bij de Bibliotheek Renkum, tel. 0317-31 32 23

« Oudere berichten