Categorie: Nieuws 2022 (Pagina 1 van 2)

Nieuws uit 2022

Vergadering 7 november 2022

Vergadering 7 november 2022

Vergadering van het Dorpsplatform

Maandag 7 november 20.00 uur, Huis van Renkum - Europalaan 11 Renkum

Koffie klaar 19.45 uur

 

Agenda

 1. Opening
 2. Vaststellen van de agenda
 3. Vaststellen verslag vergadering van 12 september 2022
 4. Mededelingen, ingekomen en verzonden stukken
 5. Voorstel vergaderingen/buurtwandelingen 2023
 6. Rondje werkgroepen
  - Parenco
  - Europaplein
  - Bram Streefand
 7. Terugblik buurtwandeling Bergerhof
 8. Terugblik markt WEGWIJS
 9. Rondvraag en w.v.t.t.k.
 10. Sluiting.

 

Binnengekomen/verstuurde stukken:

- Zienswijze op het conceptbestemmingsplan “Uiterwaarden kasteel Doorwerth 2022”

 

Bijlagen:

- Conceptverslag vergadering 12 september 2022

- Conceptschema vergaderingen en wandelingen 2023

- Lijst acties wandeling Bergerhof

- Terugblik en toekomst WEGWIJS

Het Digicafé – Digisterker

Heb je ruzie met je smartphone of tablet? Lukt het niet om een e-book te lenen? Hapert je e-mail of heb je een vraag over andere digitale ontwikkelingen?

Bij de Bibliotheek kun je terecht met alle vragen en uitdagingen die je in de digitale wereld kunt tegenkomen.  

Het Digicafé biedt hulp bij allerlei vragen op digitaal gebied. Of je nu beginner of gevorderde bent, de medewerkers van het Digicafé zoeken samen met jou naar een antwoord. Loop gerust binnen! Je hoeft je niet vooraf aan te melden en deelnemen is gratis, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

In Renkum is de inloop op woensdag 14 september 2022 van 10.00-12.00 uur. 

 

Vind je het lastig om met de computer een afspraak te maken bij de gemeente?

Om online werk te zoeken bij het UWV? Of om digitaal huur- en zorgtoeslag aan te vragen? Volg dan de cursus Digisterker bij de Bibliotheek. In deze cursus leer je om je weg te vinden op de sites van de overheid. Ook leer je een DigiD aanvragen en gebruiken.

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur en begint op donderdag 15 september 2022 van 10.00 tot 12.00 uur.

De cursus is gratis, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Plaats:

JeugdBibliotheek Doorwerth / dorpshuis Ons Middelpunt
Mozartlaan 2 in Doorwerth.

Wil je je aanmelden of heb je vragen? Bel dan met 06-10 13 94 93 of mail naar info@bibliotheekveluwezoom.nl en vraag naar de cursus Digisterker.

 

Informatiemarkt 2022

Waar kan je terecht voor een kopje koffie? Of voor steun bij het rondkomen? of voor activiteiten? Of gewoon als je hulp nodig hebt? Of als je het zelf (even) niet meer kan?

Op 20 september organiseert het Dorpsplatform samen met Renkum voor Elkaar een markt over en met organisaties die  mensen helpen op sociaal en maatschappelijk gebied.

Deze informatiemarkt is bedoeld voor iedereen, ook als je geen hulp nodig hebt maar gewoon wil weten wat er allemaal mogelijk is in onze dorpen.

De markt is op 20 september 2022 van 18.00-21.00 uur in de voormalige Albert Schweitzerschool, aan de Goudsbloemstraat 2 in Renkum.

Wij hopen op een grote opkomst!

Rechtswinkel Gemeente Renkum

Op 1 augustus 2022 is de rechtswinkel officieel geopend door onze burgemeester Agnes Schaap. De was er al veel langer, maar nu is de rechtswinkel nog beter bereikbaar. U kunt bij de rechtswinkel terecht voor meer dan alleen maar juridische geschillen. Voor meer uitleg wat ze doen:

Hulp nodig bij:

 • Belastingaangifte, aanvragen van toeslagen, terugbetalen toeslagen.
 • Vragen over conflicten met leveranciers, werkgever, overheid
 • Vragen over familierecht, erfrecht, enz.
 • Het op orde te krijgen (en houden) van uw administratie, bij het opstellen van uw budget, het overzicht van uw vaste lasten en het resterende vrij besteedbaar inkomen.
 • Voorbereiding schulphulpverlening

 

Adres:

Dorpstraat 74 in Renkum

Lezing ‘Op fietsvakantie!?

Op fietsvakantie gaan is een duurzaam en voordelig alternatief voor een vlieg- of autovakantie. Maar, hoe regel je zo'n fietsvakantie? Ga je kamperen of elders overnachten? Welke uitrusting heb je nodig? Wat zijn de kosten?

Fietsvakantie-ervaringsdeskundige Eveline Bremmer vertelt er over en ze deelt haar liefde voor het fietsen.

Dinsdagavond 31 mei 2022 in de Bibliotheek Oosterbeek.

Eveline Bremmer's liefde voor het fietsen begon al op jonge leeftijd. Op veertienjarige leeftijd beleefde ze haar eerste fietsavontuur op een oude fiets met veel te zware bepakking naar Luxemburg. Vele, vele fietsavonturen later, naar allerlei Europese uithoeken, vertrok ze in 2017 naar de Noordkaap.

Eveline vertelt over deze bijzondere solo-reis. Ze fietste via Noord-Duitsland naar Denemarken, ging met de boot naar Zweden om Midsommar te vieren en volgde de kustroute van Noorwegen verder noordwaarts. Veel zon, regen, kou, sneeuw, ansichtkaartwaardige landschappen en bijzondere ontmoetingen later bereikte ze haar doel: de Noordkaap!

Eveline deelt haar fietservaring graag met anderen. Ze gaat in op duurzaamheid, planning, uitrusting, overnachten, kosten en andere praktische zaken. Maar natuurlijk vertelt ze ook over het eenvoudige plezier dat fietsen haar geeft en zal ze ook jou enthousiast willen maken voor het fietsen. Wie weet, start jóuw fietsavontuur wel hier....?!

Bijeenkomst bijwonen?

Deze lezing ‘Op fietsvakantie!?’ vindt plaats op:

Dinsdag 31 mei 2022 van 19.30 tot 21.30 uur 

Bibliotheek Oosterbeek, Generaal Urquhartlaan 1.

Entree: € 2,50 voor leden van de bibliotheek, € 5,00 voor niet-leden. Plusabonnementhouders: gratis.

Reserveren kan via de Bibliotheek Oosterbeek, tel. 026-333 49 82 of via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda .

Cursus Digisterker Bibliotheek Renkum

Vind je het lastig om met de computer een afspraak te maken bij de gemeente? Om online werk te zoeken bij het UWV? Of om digitaal huur- en zorgtoeslag aan te vragen?

Volg dan de cursus Digisterker bij de Bibliotheek in Renkum. In deze cursus leer je om je weg te vinden op de sites van de overheid. Ook leer je een DigiD aanvragen en gebruiken.

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur en begint op woensdag 25 mei 2022 van 10.00 - 12.00 uur.

De cursus is gratis, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Plaats: de Bibliotheek Renkum, Europalaan 58, 6871BZ Renkum.

Wil je je aanmelden of heb je vragen? Bel dan met 06-10 13 94 93 of mail naar info@bibliotheekveluwezoom.nl en vraag naar de cursus Digisterker.

Natuurherstel De Veluwe

De Veluwe is een van de grootste natuurgebieden van Nederland met veel unieke planten en dieren. Deze variatie in plant- en diersoorten is belangrijk. De Veluwe is het groene hart van Nederland. Het is het grootste Natura 2000-gebied op land in Noord West Europa.

De Veluwe is in alle seizoenen aantrekkelijk om er te wonen, werken en recreëren, maar de natuur heeft zwaar te lijden onder te veel stikstofneerslag, verdroging en recreatie.

Wij willen die waardevolle natuur herstellen en versterken. Ook het Rijk heeft instandhoudingsdoelen voor de beschermde plant- en diersoorten op de Veluwe gesteld. In deze factsheet vertellen we hoe we, samen met grond–eigenaren, terreinbeherende organisaties, gemeenten en waterschappen werken aan het herstel van de natuur en biodiversiteit op de Veluwe.

Dat doen we ook in onze tweemaandelijkse nieuwsbrief Natuurherstel op de Veluwe. Mocht u die willen ontvangen, dan kunt u zich hier aanmelden.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft het ontwerp recreatiezoneringsplan op 15 februari 2022 vastgesteld. Het is de bedoeling de andere vier ontwerp programma’s eind augustus vast te stellen. Daarna worden ze ter visie gelegd. De komende maanden zullen we niet alleen gebruiken om de herstel–
programma’s te voltooien, maar ook om belanghebbenden en belangstellenden zo veel mogelijk te informeren. We willen van de Veluwe weer een gebied maken waar wonen, (agrarisch) ondernemen, recreëren en natuur goed samengaan. Want we zijn trots op de Veluwe en we willen dat we over 30 jaar nog steeds kunnen genieten van dit prachtige gebied.

Lees hier de factsheet:

https://www.gelderland.nl/themas/natuur/gelderse-natuurgebieden/veluwe

 

 

 

Ommuurde Tuin Renkum

Rhea Rekker en Lambert van Gils geven een lezing over De ‘Ommuurde Tuin’ in het Renkums Beekdal op woensdag 6 april 2022.

Rhea en Lambert werken al jaren als vrijwilliger in de Ommuurde Tuin van het Landgoed Oranje Nassau’s Oord. Tijdens de lezing vertellen zij over de rijke geschiedenis van deze tuin, die in de afgelopen decennia onder leiding van Esther Kuiler is omgetoverd van een in verval geraakte moestuin tot een fraaie biologische kwekerij met meer dan 400 verschillende groenten.

Het Digicafé

Het Digicafé is een maandelijkse, gratis bijeenkomst van de Bibliotheek Veluwezoom waar je terecht kunt met alle vragen en uitdagingen die je in de digitale wereld kunt tegenkomen.

Heb je ruzie met je smartphone of tablet? Lukt het niet om een e-book te lenen? Hapert je e-mail of heb je een vraag over andere digitale ontwikkelingen? Kom naar het Digicafé! We zoeken samen naar een antwoord. In de maand april legt de Bibliotheek bovendien uit wat tweestapsverificatie is en hoe je het gebruikt.

Door het instellen van tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je whatsapp-, e-mail- of internetaccount. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account te krijgen. Welke vormen zijn er en hoe stel je het in? Het Digicafé helpt je er graag mee.

Waar en wanneer?
• Maandag 4 april  2022 van 10:00 - 12:00 uur de Bibliotheek Dieren / De Bundel
• Dinsdag 5 april 2022 van 10:00 - 12:00 uur de Bibliotheek Oosterbeek (in De Klipper)
• Maandag 11 april 2022 van  10:00 - 12:00 uur de Bibliotheek Velp
• Woensdag 13 april  2022 van 10:00 - 12:00 uur de Bibliotheek Renkum
• Donderdag 21 april  2022 van 13:30 - 15:30 uur jeugdBibliotheek Doorwerth / dorpshuis Ons Middelpunt

Meer informatie: www.bibliotheekveluwezoom.nl/digicafe

4-delige cursus Nederlandse poëzie

Donderdag 14 april 2022 start er in de Bibliotheek Oosterbeek een 4-delige cursus over Nederlandse poëzie.

Neerlandica Anna Schimmel laat je kennismaken met verschillende dichtvormen, met dichtkunst/lyriek, de geschiedenis van de dichtkunst, van ‘de Tachtigers’ tot en met hedendaagse dichters, en je gaat zelf met verschillende schrijftechnieken aan de slag om een poëtische tekst te schrijven!

De bijeenkomsten starten steeds met de introductie van twee dichters: een uit het verleden en een uit recente tijden. Samen met de andere deelnemers lees en bespreek je deze gedichten. Na een korte pauze draagt een van de cursisten zijn of haar lievelingsgedicht voor en ga je zelf creatief aan de slag met verschillende dichtvormen. Neerlandica Anna Schimmel is gepensioneerd docente Nederlands en woont in Renkum.

Deelnemen aan de poëziecursus?

De 4-delige cursus vindt plaats op donderdag 14, 21, 28 april en 12 mei 2022 van 19.30- 21.30 uur in de Bibliotheek Oosterbeek. Generaal Urquhart laan 1.

Kosten:

€ 40,00 voor leden van de bibliotheek, € 60,00 voor niet-leden.

Aanmelden kan via de Bibliotheek Oosterbeek, tel: 026-333 49 82 of via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda.

« Oudere berichten