Expert op het gebied van datawetenschappen, Jurjen Helmus, komt op dinsdagavond 2 mei naar de Bibliotheek Oosterbeek/de Klipper. Hij legt op een begrijpelijke manier uit wat kunstmatige intelligentie, kortweg AI, is en welke gevaren en kansen deze technologie met zich meebrengt. Zo leer je de basisprincipes van AI kennen en wat je er allemaal mee kan doen.

AI is nu al onderdeel van ons leven. Misschien heb je wel eens gebruik gemaakt van het spraakmakende computerprogramma ChatGPT, of heb je een (klein)kind, neefje of nichtje die wel eens een werkstuk ermee heeft geschreven. Jurjen Helmus legt uit wat de mogelijkheden van AI zijn, maar ook welke gevaren deze technologie met zich meebrengt. Hij leert je begrijpen wat AI is én wat deze technologie wel en niet kan.

Het klinkt steeds meer alsof grote bedrijven als Facebook, Google, Apple of Microsoft van alles van je weten. Dat ze ook voor een groot deel de macht lijken te hebben en dat algoritmes steeds meer bepalen wat we wel en wat we niet zien.

Jurjen Helmus legt in deze interactieve lezing uit dat dat wel meevalt. Hij nuanceert het beeld dat we niet weten hoe algoritmen werken en dat big tech de macht heeft. De computer is dan wel steeds slimmer aan het worden, nog steeds blijft de mens de baas. Ook AI gaat – net als data – geen mensen vervangen of alle problemen oplossen. Maar de technologie is wel ontzettend handig en biedt veel mogelijkheden voor projecten waar mensen anders geen tijd voor zou hebben.

 Jurjen Helmus
Als íemand ons kan uitleggen wat kunstmatige intelligentie is, is het Jurjen Helmus. Jurjen is expert op het gebied van datawetenschappen en oprichter van de podcast De Dataloog. In deze podcast bespreekt hij op laagdrempelige en toegankelijke wijze onderwerpen als kunstmatige intelligentie, chatrobots en nepnieuws.

 Themaprogramma over kunstmatige intelligentie
De interactieve lezing van Jurjen is onderdeel van het nieuwe themaprogramma van de Bibliotheek Veluwezoom, over kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie – ook wel artificiële intelligentie of kortweg AI – is inmiddels niet meer weg te denken uit ons bestaan. Maar wat AI is en wat we ermee kunnen, blijft voor velen een vraag. Om meer inzicht te geven in de kansen en risico’s die AI met zich meebrengt, organiseert Bibliotheek Veluwezoom van maart tot en met juni 2023 een gevarieerd programma over dit actuele onderwerp. Kijk voor het programma en meer informatie op: https://www.bibliotheekveluwezoom.nl/thema

 Meer informatie en aanmelden
De presentatie van Jurjen Helmus is dinsdag 2 mei van 19.30- 21.30 uur in de Bibliotheek Oosterbeek/de Klipper.
De entree is €7,50 voor niet-leden, €5,- voor leden met een standaard abonnement en gratis voor leden met een plusabonnement.
Tickets zijn verkrijgbaar via de Bibliotheek Oosterbeek, tel. 026-333 49 82 en via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda