Door heel Nederland komen er steeds meer plandelpunten. Hier kan je een grijpstok en een afvalzak ophalen om zwerfafval in jouw buurt of wijk aan te pakken. Op vrijdag 27 oktober opent er een nieuw plandelpunt in de Bibliotheek Renkum. Wethouder Marinka Mulder van de gemeente Renkum zal het plandelpunt officieel openen om 15:30 uur.
Naast de feestelijke opening, vertelt Anton Damen “de Plandelman” over het statiegeldeffect. Daarna is iedereen welkom om samen aan de slag te gaan met de grijpstokken en afvalzakken, op zoek naar flesjes en blikjes met statiegeld erop.

Plandelbijeenkomsten Renkum
De Bibliotheek Renkum organiseert in najaar ‘23 en voorjaar ’24 een aantal plandelbijeenkomsten onder leiding van de Plandelman. Steeds met een ander thema. Leuk en leerzaam voor jong en oud! De Plandelman is de natuurlijke vijand van plastic zwerfafval en andere troep die niet op straat of de natuur hoort. Optimistischer dan Superman, eigenwijzer dan Batman en groener dan de Hulk. Zonder een bestraffend vingertje, wél met een duimpje omhoog. Zijn missie: laten zien dat er in ons allemaal een opruimheld schuilt. In de eigen straat, in het park, op het schoolplein of in het bos.