Weet jij welke persoonlijke gegevens van jou op het internet zwerven? En wat bedrijven doen met jouw gegevens? Kies jij kritisch en bewust welke gegevens je met anderen deelt en welke niet? Weet jij wat je kunt doen om je digitale voetafdruk te verkleinen? Voor de meesten van ons is het antwoord op deze vragen ‘nee’.

Daarom biedt de Bibliotheek Veluwezoom de workshopreeks ‘Grip op je digitale leven’ aan in de bibliotheek in Oosterbeek.

De workshopreeks start donderdagavond 24 maart 2022 in de Bibliotheek Oosterbeek (in De Klipper).

In drie bijeenkomsten word je je bewust van de digitale sporen die je achterlaat en zet je praktische stappen die bijdragen aan het voorkomen van een ongewenste dataverzameling. Het resultaat: een nieuwe digitale persoonlijkheid en minder ongemakkelijke consequenties op de langere termijn.

 

Mediavaardig én mediabewust

De Bibliotheek wil mensen mediavaardiger én mediabewust te maken. Je kritisch en bewust laten omgaan met internet en je informeren over de impact van digitale ontwikkelingen, op de samenleving, maar ook op jouw eigen leven. Immers, alle data die op onze mobiele apparaten, diensten en accounts staan, worden verzameld, geanalyseerd, gedeeld en verkocht. En na een tijdje komen uit al die data individuele patronen tevoorschijn. Iedereen die deze gegevens verzamelt en gebruikt, kent zo onze gewoontes, onze vrienden, wat we leuk vinden. En… onze geheimen.

 

Data Detox

De workshopreeks is gebaseerd op een product van Bibliotheken Fryslân: de Data Detox Kit. Een achtdaagse ’kuur’ waarmee mensen zelfstandig aan de slag kunnen gaan om hun digitale voetafdruk te verkleinen (zie ook: www.data-detox.nl). In de workshopreeks van de Bibliotheek Veluwezoom begeleiden lees/mediacoaches de deelnemers door verschillende stappen uit de Data Detox Kit, ze illustreren de informatie met filmpjes en behandelen actuele ervaringen uit de praktijk. Deelnemers werken op hun eigen laptop of tablet, zodat ze na afloop van de workshopreeks met een compleet nieuwe, opgeschoonde ‘digitale persoonlijkheid’ naar huis gaan.

 

Meer informatie en aanmelden

De workshopreeks is op:

  • Donderdag 24 maart, 31 maart en 7 april 2022
  • Van 19.30-21.00 uur
  • Bibliotheek Oosterbeek

De kosten voor de deelname aan de workshopreeks zijn € 30,- (3 bijeenkomsten en een Data Detox Kit)
(en gratis voor plusabonnementhouders).

Kijk voor meer informatie en aanmelden op: www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda