GRONDTONEN is een zesdelige podcastserie waarin Barend Hazeleger en Louis ter Huurne verslag doen van hun tocht door het Renkums Beekdal, van de uitmonding in de Rijn naar de bron van de beek.

Hun observaties worden verdiept door reportages in het veld en door gesprekken met wetenschappers en deskundigen. Sidekick Maarten Veldhuis van Waterschap Vallei en Veluwe geeft per traject uitleg over het sprengbekenstelsel .

De serie is niet alleen bedoeld voor mensen die het dal al kennen of gaan ontdekken, maar voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat mensen drijft en geïnteresseerd is in landschap, cultuur en wetenschap.

Er zijn reportages over onder meer de stankoverlast van papierfabriek Smurfit Kappa Parenco, over sociaal en duurzaam vakantie vieren bij natuurvriendenhuis De Bosbeek, de teelt van historische graanrassen in het dalen over het wolfproof maken van het nachtverblijf van de Edese schaapskudde.

Gasten in de podcast  zijn Bas Worm, ecoloog, die praat over de ecologische verbinding van de Veluwe met de Rijn en hoe die door het edelhert benut zou kunnen worden.

Jolanda Maas, gezondheidswetenschapper, beschrijft via welke mechanismen een groene omgeving als het beekdal heilzaam op ons lichaam en onze geest inwerkt.

Thom Kuyper, bodemecoloog, praat ons bij over de delicate samenwerking tussen planten en schimmels en over het wood wide web dat bomen met elkaar laat communiceren. Esther Kuiler vertelt ons hoe zij die kennis toepast  in de Ommuurde Tuin.

Een natuurlijkere toekomst van het Renkums Beekdal in 2120 is wat landschapsarchitect Michael van Buuren voor ons schetst.

Quentin Bourgeois (archeoloog) neemt ons juist mee naar het verleden, naar de bouwers van de bijzondere grafheuvels in het beekdal van 5.000 jaar geleden.

En Leo Linnartz (bioloog) en Martin Drenthen (milieufilosoof) beantwoorden al onze vragen over de wolf.

De teaser vindt u hier: https://www.youtube.com/watch?v=UKJN0lKm3fM

De PODCAST in zijn geheel te beluisteren via de meest gebruikte podcast-apps en op https://app.springcast.fm/podcast/grondtonen,

Ook op https://grondtonen.myportfolio.com/  is de podcast geplaatst, maar deze site biedt ook nog wat extra’s: foto’s, filmpjes en kaartjes (downloadable om zelf na te lopen) van onze tocht door het Renkums Beekdal