Dinsdagavond 14 maart neemt voormalig journalist en mediadocent Jacques Verhagen je mee naar het noordwesten van Spanje. Je leert alles over de historie en cultuur van de bijzondere pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Wat maakt de tocht zo indrukwekkend? Wat motiveert duizenden wandelaars om deze route te lopen?

Wandelen is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Misschien ben je het zelf ook meer gaan doen. Een mooie wandeltocht door de Veluwe is al bijzonder. Of misschien hou je van een uitdaging en loop je de Vierdaagse. Sommige wandelaars doen er nog een schepje bovenop: ze vertrekken naar het noorden van Spanje voor de beroemde wandeltocht naar Santiago de Compostella. Deze pelgrimsroute wordt al meer dan duizend jaar bewandeld en eindigt bij het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostella.
Ook vandaag de dag wordt de tocht door duizenden mensen per dag bewandeld, waardoor je waarschijnlijk wel iemand kent die de tocht gelopen heeft. Wat ook de motivatie is, iedereen wordt aangetrokken door het mysterie van deze Pelgrimsroute.
Van oudsher hebben pelgrimstochten een religieus karakter, zo ook de tocht naar Santiago. Tegenwoordig hebben mensen verschillende redenen om de tocht te lopen. Zo wordt de route gewandeld, gefietst of op andere manieren afgelegd vanwege het cultuurhistorisch erfgoed en de prachtige natuur. Maar ook mensen die zichzelf willen leren kennen, op zoek zijn naar een soort vrijheid of die een fysieke uitdaging willen aangaan, leggen de wereldberoemde route af.

Jacques Verhagen
Jacques Verhagen liep tweemaal naar Santiago. Hij wandelt honderden kilometers per jaar. Als voormalig journalist en mediadocent verdiepte hij zich in de historie en in de toekomst van de wandeling. Tevens interviewt hij pelgrims voor zijn onlangs gestarte platform: Café Saint Jacques.

 Bijeenkomst bijwonen?

Deze lezing is op dinsdag 14 maart van 19.30 tot 21.30 uur in de Bibliotheek Oosterbeek, Generaal Urquhartlaan 1. Entree: € 2,50 voor bibliotheekleden met een standaard abonnement, € 5,00 voor niet-leden. Voor leden met een plusabbonement is de lezing gratis. Reserveren kan via de Bibliotheek Oosterbeek, tel. 026-333 49 82, of via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda.