Buurttuin starten: iedereen kan het!

buurttuinOp 16 mei hield het dorpsplatform een avond over buurttuinen. Kees van Veluw trapte af en gaf kort de bedoeling van de avond weer.

Buurttuinen is een trend in veel plaatsen, ook in grote steden. Bijvoorbeeld Manhattan. Mensen willen zich weer bemoeien met de herkomst van groenten. Steden gaan een voedselbeleid opstellen zoals bijvoorbeeld Ede. Ede is hoofdstad van de smaak geweest. Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft samen met Wageningen Universiteit geinvesteerd in voedsel want voeding is belangrijk in het ziekteproces. Er zijn boswandelingen over wat je uit het bos kan eten. Dat heeft geleid tot voedselbeleid in Ede. Tuinen stimuleren sociaal beleid, omdat je dingen samen doet. Er zijn in Ede wijktuinen en volkstuinen. Het zou leuk zijn als ook Renkum deze richting uit zou gaan.

Ina Loenen van de tuinwinkel in Renkum heeft veel belangstelling voor moestuinen. Zij geeft cursussen over het starten van een moestuin, een cursus van een halve dag. Als je een wijktuin wilt hebben moeten mensen er echt samen voor gaan. Zij gaf waardevolle tips over het starten van een moestuin, zoals aandacht voor de ondergrond, veel compost en het aanbrengen van structuur in de tuin. Een plan maken en er een plattegrond van maken. Laat gewassen afwisselen voor het beste resutaat. Je kan in de winter beginnen met voorzaaien in bakken. Een moestuin is goed voor onthaasten.

Jacqueline Jansen uit Heelsum houdt samen met buren varkens. Ze kopen in het voorjaar biggen en voeren en verzorgen ze goed de hele zomer. In de herfst worden ze dan geslacht en krijgen ze het vlees ervan. Ze houden ook geiten. Deze melken ze en maken yoghurt. Ze hebben ook een paar schapen. Voor het lamsvlees. Ze genieten ervan. Wel kost het veel tijd. Ze hebben ook een moestuin en zijn daarmee bijna zelfvoorzienend. Ze maken hun eigen brood. Het heeft ook een sociale functie. Mensen komen langs en stoppen voor een praatje.
Ook sociale functie

Henk Sikking heeft De Beken aan de Keijenbergseweg twee jaar geleden gekocht. Er wonen jong volwassenen die zorg nodig hebben. Daarnaast waren zijn verplicht om horeca te hebben. Sinds januari zijn ze gestart met een lunchroom. Er wordt veel gebruik van gemaakt, ook voor feestjes. De dagebesteding hebben ze ingebouwd. Ze proberen met deze mensen samen zelf groente kweken en gebruiken dit bij de lunch op tafel. Na twee jaar begint het nu te lopen. Daarnaast zijn ze bezig met een kinderboerderij. Veel werk wordt besteed door mensen die dagebesteding nodig hebben. Wel hebben ze gediplomeerde koks aangenomen. Die runnen de horeca en doen de dagbesteding. Naast het gebouw staat een bakhuis dat ze ook weer in gebruik willen nemen. Ze zien veel meer mogelijkheden voor de toekomst. 

Het dorpsplatform geeft buren die gezamenlijk een tuin beginnen voor groente of kruiden een cadeautje als opstart. Wil je samen met je buren een buurttuin starten? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

buurttuinavond1     buurttuinavond2

 

Agenda

Vergadering:
maandag
16 september 

agenda volgt

 

Wandeling:
17 juni 2019
Airbornebuurt

 

Adverteerders

Social media

Contact & informatie

Voor contact & informatie kunt u een bericht sturen naar:

 

info@renkumheelsum.nl